Prosjekt Rent Mossesund

Stortinget bestemte på begynnelsen av 2000-tallet at Norges kyst skulle beskyttes og bevares og at forurensning skulle ryddes opp i. Dette er forankret i to Stortingsmeldinger; St.M nr. 12 (2000-2001) og St.M. nr. 14 (2006-2007). 

Mossesundet kom den gang ikke på prioriteringslisten over de 17 lokasjoner hvor det skulle bevilges penger til opprydding. Moss kommune sendte i 2008 likevel inn en søknad til Miljødirektoratet (den gang Klif) om midler til å kartlegge sjøbunnen i Mossesundet. Penger ble bevilget og kartleggingen ble gjennomført. Prosjektet frem til 2015 var et samarbeid mellom Moss kommune, Fylkesmannen i Østfold og Vannområdet Morsa. Av ulike grunner, blant annet mangel på økonomiske midler, stoppet prosjektet midlertidig opp. 

Mossesundet er en del av Oslofjorden, som er i svært dårlig forfatning. Det er nå et høyt fokus på å redde Oslofjorden og Klima- og miljødepartementet har fått utarbeidet en helhetlig tiltaksplan for fjorden. Planen beskriver en rekke tiltak innen flere områder for å oppnå god miljøtilstand i fjorden. Et av tiltakene er opprydding av miljøgifter. Her kommer opprydding av Mossesundet inn. Les mer om helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden på våre nettsider. 

Kommunen har fått nye midler fra Miljødirektoratet og vi har dermed gjenopptatt prosjektet. Prosjektet er i undersøkelsesfasen, der kunnskap og informasjon om sjøbunnen i Mossesundet innhentes. Deretter skal det gjennomføres tiltak for å bedre tilstanden, tiltakene detaljprosjekteres før det så skal søkes om tillatelse og midler til gjennomføring. Tiltaksplanen for området er nå klar. Den beskriver forurensningssituasjonen i sundet og anbefalte tiltak. 

Undersøkelsene av sjøbunnen viser at den er stedvis svært forurenset grunnet industriell og annen aktivitet over lang tid og at det er et behov for å rydde opp forurensningen. Det er påvist høye konsentrasjoner av tungmetaller, polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) og tributyltinn (TBT). 

Mer info om forurenset sjøbunn og prosjekter om opprydding av forurenset sjøbunn finnes her: Forurenset sjøbunn (miljodirektoratet.no)
 

Artikkelliste