Områdeskredfare - Side under arbeid

Vurdering av grunnforhold 

Hele Moss kommune ligger under marin grense, og i marine avsetninger kan det forekomme kvikkleire. Det er flere kartlagte kvikkleiresoner i kommunen, og kommunen har et spesielt fokus på grunnforhold.  

Se om din eiendom ligger innenfor et område med kvikkleire

De vanligste årsakene til at kvikkleireskred utløses er menneskelig aktivitet. Selv om ikke det er kvikkleire akkurat på din eiendom vil endringer kunne påvirke grunnforholdene både hos deg og området rundt dersom det er kvikkleire og/eller kvikkleirelommer i nærheten. 

Plan- og bygningsloven og tilhørende forskrifter krever derfor, at du som eier av en eiendom utreder grunnforholdene på eiendommen din, og i området rundt før du kan bygge. 

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har laget en veileder for slike vurderinger. 

Tiltak som kan omsøkes av tiltakshaver selv 

Tiltak som du kan søke om selv er små tiltak som medfører svært begrensede terrenginngrep, lite personopphold og ingen tilflytting av personer. Eksempler på slike tiltak er garasjer, tilbygg/påbygg til eksisterende bebyggelse, frittstående uthus og redskapsbod. 

Disse type tiltak har NVE kalt «Tiltakskategori K0» og slike tiltak kan gjennomføres uten geoteknisk vurdering og ytterligere dokumentasjon så lenge prinsippene i vedlegg 2 i NVEs prosedyre følges. I tillegg er det krav til at skråningsstabiliteten ikke skal forverres. Dette er en vurdering du kan gjøre selv eller få den som skal utføre tiltaket om å gjøre. Vurderingen din skal sendes inn til kommunen sammen med byggesøknaden.  

Ved usikkerhet om tiltaket kan gjennomføres som anvist i vedlegg 2 og/eller om tiltaket forverrer stabiliteten, skal vurderinger og utarbeidelse av dokumentasjon gjennomføres av geotekniker. Selv små inngrep vil kunne resultere i store skred, derfor er det viktig at rådene gitt i dette vedlegget blir fulgt. 

Tiltak som krever nærmere utredning 

Utgangspunktet for spørsmål rundt grunnforhold er NVE veileder 1/2019 (NVE Veileder). Denne veilederen omhandler områdestabilitet, og alle byggesaker må innom denne veilederen. I kapittel 3 er det en prosedyre for utredning av områdestabilitet (fra side 20). Det kreves ikke geoteknisk kompetanse for å gjennomgå del 1 (steg 1-3) i prosedyren. 

Om man er nødt til å gå vider til del 2 (steg 4-11) som omhandler utredning av faresoner kreves det geoteknisk kompetanse.  

Hva krever kommunen:  

  • Steg 1-3: Notat eller en rapport som oppsummerer de vurderingene som er gjort 
  • Steg 4-11: Geoteknisk notat eller rapport som dokumentasjon.  

Forslag til utredning av områdeskredfare for ditt tiltak(PDF, 338 kB)

Artikkelliste