Hva annet må du ta hensyn til?

I tillegg til planene som gjelder for din eiendom og reguleringer som finnes, kan det være andre hensyn du må ta hvis du skal endre, rive eller bygge noe på din eiendom.

Det kan være lover, forskrifter og reglementer som påvirker hva du kan utvikle og hvordan du må utføre dette på din eiendom. Du er selv ansvarlig for at alle forhold er avklart, både når du skal sende en byggesøknad og når du skal gjennomføre et byggetiltak som ikke er søknadspliktig.

Byggegrenser og avstandskrav

  • Byggegrenser på din eiendom er spesifisert i planen for din eiendom.
  • Byggegrenser mot offentlig vei finnes i gjeldende reguleringsplan for din eiendom, dersom denne er regulert. Byggegrensen gjelder også for teknisk infrastruktur tilhørende veien som for eksempel veisluk og gatebelysning. Grensen vises da som en stiplet linje på kartet. I eldre reguleringsplaner kan det hende at denne grensen ikke er synlig, men da gjelder byggegrensene fra vegloven på det tidspunktet reguleringsplanen er fra (vist i tabellen nedenfor).

    I kommuneplanen er det et unntak for garasjer i bebygde strøk som sier at:
    "Dersom strøkskarakteren og eksisterende bebyggelsesstruktur ikke tilsier noe annet kan frittliggende garasjer under 50 m² BRA plasseres inntil 1,5 m fra tomtegrense mot kommunal eller privat vei dersom innkjøring er parallell med veien. Det er en forutsetning at plasseringen ikke kommer i konflikt med allétrær, siktlinjer og andre trafikksikkerhetshensyn"
    Generelle byggegrenser mot offentlig vei gjennom tidene
    Gjelder i følgende tidsrom Avstandskrav fra kommunal vei Avstandskrav fra fylkesvei Avstandskrav fra riksvei Avstand måles fra
    1.7.1913 - 11.8.1931 3,5 meter 3,5 meter 3,5 meter Veikant / fra ytterkant av fortau
    12.8.1931 - 27.7.1938 5 meter 5 meter 5 meter Veikant / fra ytterkant av fortau
    28.7.1938 - 31.12.1963 7,5 meter 7,5 meter 7,5 meter Veikant / fra ytterkant av fortau
    1.1.1964 - 31.6.1996 12,5 meter 12,5 meter 30 meter Veiens midtlinje
    1.7.1996 - 31.12.2009 15 meter 15 meter 50 meter, kan være lavere Veiens midtlinje
    1.1.2010 - dags dato 15 meter 50 meter 50 meter, kan være opptil 100 meter Veiens midtlinje

    Dersom eiendommen din ikke er regulert, gjelder dagens krav til byggegrenser i vegloven som er:
    • 50 meter fra riksvei og fylkesvei
    • 15 meter fra kommunal vei og fra gang- og sykkelvei
       
  • Avstandskrav til kritisk infrastruktur
    • Private stikkledninger - det anbefales å holde god avstand til eksisterende privat stikkledningsnett for å sikre drift og vedlikehold av vann- og avløpsnettet på eiendommen.
    • Offentlige vann og avløpsledninger - Skal ikke overbygges. Ny bebyggelse eller andre tiltak skal ikke plasseres på en eiendom slik at det hindrer drift og vedlikehold på offentlig anlegg. Det skal minst være en avstand på 4 meter fra ytterkant på offentlig ledning til all ny bebyggelse eller andre tiltak. 
      Refererer til administrative bestemmelser i kommunens abonnementsvilkår.  (PDF, 850 kB) 
    • Avstandskrav til annen infrastruktur som f.eks strømkabler, fiberkabler m.m. får du ved å henvende deg til eierne av anleggene.

      Kart over offentlig og privat vann- og avløpsnett kan bestilles i vårt e-torg, trenger du kabelpåvisning kan dette bestilles i ledningsportalen til Geomatikk.

Grunnforhold og kvikkleire

Moss kommune fikk vinteren 20/21 ny kunnskap om kvikkleiresonene Moss sentrum, Moss havn og Nordre Feste. Har du eiendom, eller bor i et av disse områdene er det viktig at du setter deg inn i informasjonen på nettsiden vår dedikert dette temaet: Grunnforhold og kvikkleire i Moss

Her finner du en markering av fareområdene som er kartlagt for kvikkleire: Kartlagte løsne- og utløpsområder for kvikkleireskred.

Hensynsoner

Det finnes ulike typer hensynssoner som kan berøre eiendommen din og sette begrensninger for hvilke type  tiltak som er tillatt å gjennomføre vi nevner noen av disse nedenfor:

Støy

Moss har flere hensynssoner i forhold til støy. I disse områdene gjelder egne bestemmelser med tanke på nye boenheter og endringer i eksisterende bygninger for bruk til bolig mv. 
Støysonene er markert på kartverket, du kan se hovedområdene på denne lenken: Hensynsoner for støy.   

Sikringssoner

Det er sikringssoner som ivaretar tryggheten til innbyggernes drikkevannskilder. Alle tiltak innen denne hensynsonen må derfor godkjennes av vannverkseier. 

Det er også sikringssoner rundt tuneller. Det kan ikke gjøres betydelige terrenginngrep i disse sonene uten tillatelse fra tunnelleier. Dette gjelder blant annet for grave- og sprengningsarbeider, brønnboring o.l.

Kart over sikringssoner i Moss. Søk eller zoom deg inn i kartet og trykk på sonen av interesse for å få mer informasjon. 

Hensynsoner knyttet til fare

Det er laget hensynssoner som angir områder med risiko for skred. Innen disse områdene skal man ikke grave eller gjøre andre terrenginngrep uten å ha vært i kontakt med kommunen først. 

Det er satt hensynsoner på områder som kan være utsatt for brann- og eksplosjonsfare. I disse områdene kan det være stilt krav til sikkerhet eller fagkyndig fareutredning før du kan iverksette tiltak på de berørte eiendommene. Ta kontakt med kommunen om du er usikker. 

Det er også etablert hensynssoner i faresonene rundt høyspentanlegg. Her er det byggeforbud og alle eventuelle tiltak må avklares med eier av høyspentanlegg. 

Kart over hensynssoner knyttet til fare i Moss. Søk eller zoom deg inn i kartet og trykk på sonen av interesse for å få mer informasjon. 

Hensynssoner for natur, friluftsliv og kulturmiljø

Innenfor hensynssoner for friluftsliv tillates det ikke tiltak som hindrer tilgang til og bruk av friluftsområdene. Tiltak som fremmer friluftsliv, kan tillates.

Innenfor hensynssoner for grønnstruktur skal områdets biologiske, estetiske og rekreasjonsmessige verdier ivaretas. Tiltak som går på bekostning av disse verdiene, skal i størst mulig grad unngås. 

Innenfor hensynssoner for landskap skal viktige naturelementer og verdifulle landskap ivaretas. Tiltak som går på bekostning av disse verdiene samt hindrer tilgang og bruk av området, skal i størst mulig grad unngås.

Innenfor hensynssoner for naturmiljø skal biologisk mangfold og leveområder for dyreliv bevares. Tiltak tillates kun når verneverdiene er kartlagt og sikret gjennom regulering. 

Innenfor hensynssoner for kulturmiljø skal strøkets og bygningenes historiske preg bevares og videreføres. Spredt boligbygging tillates ikke. 

Kart over hensynssoner knyttet til natur, friluftsliv og kulturmiljø i Moss. Søk eller zoom deg inn i kartet og trykk på sonen av interesse for å få mer informasjon.

Båndleggingssoner etter naturmangfold- og kulturminneloven

Planlegger du tiltak innenfor båndleggingssoner etter naturmangfoldloven kreves det at du innhenter tillatelse fra både forvaltningsmyndigheten for naturmangfoldloven og plan og bygningsloven. Forvaltningsmyndighet for naturmangfoldloven er statsforvalteren i Oslo og Viken og kommunen er forvaltningsmyndighet for plan og bygningsloven.

Planlegger du tiltak innenfor båndleggingssoner etter kulturminneloven kreves det at du innhenter tillatelse fra både kulturminneforvaltningen og fra kommunen som er forvaltningsmyndighet innen plan og bygningsloven. Kulturminnemyndighet er hovedsakelig Viken fylkeskommune.

Naturmangfold

Naturmangfold er alle de ulike variasjonene av liv som finnes i naturen, og omfatter dyr, planer og økosystemer. Tiltak på eiendommer må ikke gå på bekostning av naturmangfoldet, og krever ofte tillatelse fra både kommunen og statlige myndigheter.

Du kan sjekke på lenken i kommunekartet om eiendommen din ligger innenfor et område med viktig naturmangfold eller andre hensynssoner knyttet til naturverdier, friluftsliv og kulturlandskap. Du kan også se om det er sårbare og truede dyr- og plantearter i området du bor i Naturbase fra Miljødirektoratet.

Naturmangfold i saksbehandlingen av bygge- og delesaker:

Kommunen skal ved behandling av bygge- og delesaker vurdere mulige konsekvenser tiltaket det søkes om vil ha for det samlede naturmangfoldet. Dette gjelder for alle typer tiltak inklusive bygninger, anleggsveier, riggområder, deponiområder, grøfter, utomhusplaner, utvendig ledningsanlegg og andre infrastrukturtiltak.
Kommunen vil vurdere hensynet til bevaring og vern av naturmangfold opp mot mot andre viktige samfunnsinteresser, som for eksempel behov for utbygging.

Før du sender inn en bygge- eller delesøknad, må du undersøke om det er registrert biologisk mangfold på eiendommen eller naboeiendommer.  Det gjelder en generell aktsomhetsplikt i §6 i naturmangfoldloven for å unngå skade på naturmangfoldet.

Hvis tiltaket ligger innenfor eller inntil arealer med registrert biologisk mangfold, vil dette fremgå i form av tekst på situasjonskart som kan kjøpes av kommunen til bruk ved søknader om tillatelse etter plan- og bygningsloven. Dersom det er registrerte verdier eller det er kjent at det finnes verdifullt biologisk mangfold på eiendommen, må dette utredes nærmere. Dersom det ikke er gjort registeringer, må det innsendes beskrivelse av eksisterende vegetasjon/naturlige forhold på eiendommen.

I utgangspunktet er det grunneier/tiltakshaver som er ansvarlig for å få undersøkt og dokumentert verdien av naturmangfold på sin eiendom, og det skal fremgå av søknaden at biologisk mangfold er utredet i saken, for eksempel ved at det er foretatt en undersøkelse av tomten. Ved behov for faglig bistand, kan du kontakte en biolog eller gartner/tretekniker med biologisk kompetanse til å gjøre vurderinger av tomten i henhold til naturmangfoldloven og tilhørende forskrifter. 

Områdeanalyse for din eiendom

Det kan være andre hensyn du må ta, og som du plikter å sjekke ut før du gjør endringer. Dette kan være for eksempel kulturminner, verneområder, forurenset grunn, naturmangfold, grunnforhold. 

Du kan kjøpe en områdeanalyse fra tjenesten E-torg, som inneholder eiendomsinformasjonen. Analysen sjekker eiendommen din opp mot 68 forskjellige datasett, og vil derfor i de aller fleste tilfeller dekke alt du trenger å vite.

Kjøp eiendomsinformasjon

Hvis du ønsker å finne informasjonen selv, kan du gå inn på karttjenesten vår på arealplaner i Moss.

  • Velg adresse
  • Velg Sjekk flere kartlag på høyre side og kryss av for alle kartlag du ønsker å se på.