Pergola

Pergola er definert som et byggverk av stolper eller søyler, overbygget med stokker eller bjelker lagt med åpne mellomrom. Opprinnelig er det ment at pergolaen skal bli overgrodd med slyngplanter. Nå blir det ofte lagt tak på dette "reisverket". Da er ikke dette en pergola lenger, men et overbygget areal som medregnes i bebygd areal (BYA) på en tomt.

En tradisjonell pergola skal normalt ikke medregnes i eiendommens bebygde areal. Eldre reguleringsplaner må vurderes sammen med forskriftene som gjaldt da planen ble vedtatt.  

Før du går videre må du alltid sjekke hva som som gjelder på akkurat din eiendom: 
Veiledning til hva som gjelder for din eiendom 

Begrensninger for din eiendom finner du i kommunens planer. Oversikt over kommunens planer finner du her: 
Planer som påvirker din eiendom

Hvis du ønsker å bygge noe annet enn det planen eller andre forhold på eiendommen din tillater, må du søke om dispensasjon. Mer informasjon om det finner du her:
Dispensasjon

Du trenger ikke søke

Du kan bygge pergola uten å søke, så lenge planene på eiendommen din tillater det. Se  veiledning i boksen over for hvordan du går fram når du sjekker hvilke planer som gjelder. 

Du trenger ikke søke om å bygge pergola hvis

  • det er over 1 meter til nabogrensen
  • pergolaen blir oppført med tilstrekkelig avstand fra offentlig regulert vei (hvor nær veien du kan plassere bygningen, avhenger av reguleringsplanen for eiendommen din)
  • maks. høyde er 3 meter
  • bygningen er frittliggende. Det vil si at det ikke henger sammen med annet bygg på eiendommen, men har minst én meter avstand til andre bygninger.
  • pergolaen oppføres mer enn 30 meter fra midtlinjen til nærmeste jernbanespor

Slik søker du om å bygge

I denne veilederen finner du en trinnvis oversikt over hva en søknad må inneholde, og lenke til videre til søknadsskjema. 

Veileder søknadsprosessen

Dette må et ansvarlig foretak søke for deg

Hvis det du skal bygge er et  frittliggende bygg større enn 70 kvadratmeter (m²), eller som faller utenfor beskrivelsene i de foregående punktene, må du kontakte et ansvarlig foretak som kan søke for deg. 

Dette må du alltid passe på

Gebyrer ved byggesøknad

Du må betale gebyr for alle søknadspliktige tiltak etter plan- og bygningsloven. I de fleste byggesaker vil du måtte betale grunngebyr, registreringsgebyr og saksbehandlingsgebyrer.