Radon

Radon er en fargeløs, luktfri og smakløs radioaktiv gass som dannes naturlig når uran i jorden brytes ned. Eksponering for høye nivåer av radon vil over tid være kreftfremkallende. Derfor er det viktig å være oppmerksom på radonnivåene i dine oppholdsområder og å ta skritt for å redusere eksponeringen hvis nivåene er høye.

Radon i boliger

For boligeiere: Det anbefales at alle boligeiere måler radon, med unntak av de som bor i tredje etasje eller høyere. Det er eierens ansvar å utføre målingen. Selv om nye bygg har tiltak mot radon, bør du også måle i slike bygninger.  Les mer på DSAs nettside.

For arbeidsgivere: Det kan være behov for radonmåling. Se mer på arbeidstilsynet sine nettsider. 

Hvem må måle radon?

Utleieboliger: Utleiere må dokumentere at radonnivået er innenfor grensene. Dette skal være tilgjengelig for leietakere og ved eventuelle tilsyn fra kommunen. Se informasjonen fra DSA på deres nettsider om radon i utleieboliger

Skoler og barnehager: Det er krav om regelmessig måling av radon i skoler og barnehager.  Mer informasjon på DSAs nettside om Radon i skoler og barnehager.

Tiltak ved høye målinger av radon

Ved høye målinger er det en rekke steg en burde utføre, informasjonen er hentet fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, for mer detaljert informasjon se deres nettside om tiltak om radon i inneluft

  1. Konsultasjon: Søk profesjonell hjelp fra radonrådgivere.
  2. Identifiser kilden: Hovedkildene er byggegrunnen, husholdningsvann og bygningsmaterialer.
  3. Tiltak: Velg tiltak basert på kilden, inkludert trykkredusering, tetting og ventilasjon.
  4. Gjentatt måling: Mål radonnivået etter tiltak for å bekrefte effektivitet.
  5. Vedlikehold: Sjekk regelmessig og mål radonnivå ca. hvert femte år.
  6. Midlertidige løsninger: Vurder ved ekstremt høye radonnivåer.