Slik jobber vi

I arbeidet med kartlegging av hindringer og privatiserende tiltak vil vi hente inn informasjon fra flyfoto og gjennom undersøkelser vi gjør i felt/i strandsonen.

Disse områdene skal kartlegges

Det er lagt opp til at kartleggingen skjer over tre år. Det er tre områder som skal kartlegges, i denne rekkefølgen:

  • Larkollen og Kurefjorden
    Larkollen og Kurefjorden står først for tur. Vi starter i slutten av mai 2023, og planlegger å være ferdig med kartleggingen i slutten av august.
  • Jeløy og Årefjorden
    Kartlegging av Jeløy og Årefjorden blir etter planen kartlagt 2024.
  • Resterende kystområder
    Resterende kystområder blir etter planen kartlagt i 2025.

Hvordan foregår kartleggingen av strandsonen

Det er ansatte i Moss kommune som gjør kartleggingen, og vi legger opp til at registrerte eiere blir varslet på SMS ved oppstart. I SMS’en er det informasjon om tidsrommet kartleggingen foregår, og i hvilket området vi jobber. Vår og sommer 2023 vil vi kartlegge ved Kurefjorden og i Larkollen. Hvis du eier eiendom og ikke har fått SMS, ber vi deg ta kontakt med oss. Våre nettsider vil også være oppdatert med relevant informasjon.

Kommunens ansatte har med seg identifikasjon, og skal gjøre seg til kjenne når de beveger seg inn på eiendommer i strandsonen. Inne på eiendommene vil de registrere og ta bilder av tiltak og stengsler. Ta dem gjerne godt imot! De vil ikke ta stilling til om tiltakene er godkjent eller ikke, og har du spørsmål ber vi deg kontakte kommunen. Les mer om hvordan vi følger opp funnene lenger ned på siden.

Eiere trenger ikke være tilstede på eiendommen under kartleggingen.

Oppfølging av kartleggingen

Når kartleggingen er ferdig vil kommunen gjøre en grundig gjennomgang av det som registrert av stengsler og tiltak, og vurdere hensiktsmessig oppfølging.

Hvis vi registrerer tiltak på eiendommen som det ikke er søkt om, eller er godkjent etter plan- og bygningsloven, vil kommunen følge det opp etter våre retningslinjer for ulovlighetsoppfølging etter plan- og bygningsloven. De innebærer blant annet at vi først ber om en redegjørelse fra eier av tiltaket.

På bakgrunn av redegjørelsen vurderer kommunen om tiltaket må rettes opp og/eller eventuelt bøtelegges.

Hvis kommunen fatter et vedtak du er uenig i, kan du klage. Klagefristen er tre uker etter at vedtaket er fattet.

Oppfølging etter friluftsloven har lik prosess som etter plan- og bygningsloven.

Hva defineres som strandsone

Det er to lovverk som gjelder for strandsonen – plan- og bygningsloven og friluftsloven. For oppfølging etter plan- og bygningsloven, blir omfanget begrenset til 100-metersonen. For oppfølging etter friluftsloven er omfanget hele strandsonen. Det innebærer at strandsonen kan strekke seg inn over 100-metersonen.

Hva er privatiserende tiltak og stengsler?

Et tiltak etter plan- og bygningsloven er for eksempel brygger, terrasser, plattinger og boder/anneks eller lignende tiltak som vil registreres.

Friluftsloven definerer stengsler som en fysisk hindring som er vanskelig å passere. Slike stengsler er ikke lovlige hvis formålet er å hindre folk i å bruke allemannsretten. Det kan for eksempel være et gjerde, hekker, flaggstenger og skilt.