Moss kommune

Har du rådyr i hagen?

Da vil vi høre fra deg!

Rådyr - Klikk for stort bilde Ole Jacob Johansen

Noen elsker dem, andre ergrer seg grønne over at de spiser blomstene deres. Uansett er rådyr blitt et normalt skue for oss i Moss - og noen har dem også helt inn i hagene sine. 

Nå skal Universitetet i Sørøst-Norge sammen med Moss kommune forske på hvordan rådyra oppfører seg der folk bor i forskningsprosjektet «Rådyrs bruk av byområder i Moss kommune».

- Det er mange rådyr i Moss tett på der hvor folk bor og ferdes. Noen er bare glad for å ha rådyrene i nærheten og mater dem gjerne med brød og frukt i hagen, mens andre ikke er særlig begeistret for at de spiser opp tulipaner og andre vekster og vil bare bli kvitt dem, sier Andreas Zedrosser som er professor ved Universitetet i Sørøst-Norge og leder av  forskningsprosjektet. Han peker også på at mye rådyr i tettbygde strøk gir større risiko for blant annet trafikkulykker og utfordringer for viltforvaltningen. 

Trenger hjelp fra mossinger

Andreas Zedrosser - Klikk for stort bildeHar du rådyr i hagen? Andreas Zedrosser er professor ved Universitetet i Sørøst-Norge og vil gjerne høre fra deg! Universitetet i Sørøst-Norge

– Hvordan rådyra oppfører seg, og hva mossingene synes om dem er noe av det vi ønsker å vite mer om. Her trenger vi hjelp og håper mange mossinger vil svare på en kort spørreundersøkelse, legger Zedrosser til. 

Du kan delta gjennom å svare på et spørreskjema. Det vil ta cirka fem minutter. Spørreskjemaet inneholder spørsmål om hvilket område i Moss du bor, dine observasjoner av rådyr i ditt nærområde og hva du generelt tenker om dem. Dine svar fra spørreskjemaet blir registrert elektronisk, og personopplysninger blir behandlet samsvar med personvernregelverket. 

Hvis barn deltar, kan foreldre/foresatte se spørreskjema på forhånd ved å ta kontakt.

Spørreskjema om rådyr

Prosjektet er en masteroppgave ved Universitetet i Sørøst-Norge og det som skal undersøkes er hvor langt inn i byområder rådyrene oppholder seg og blir observert, og om folk ser på det som et problem eller at det bare er hyggelig. Det er Universitetet i Sørøst-Norge er ansvarlig for prosjektet i samarbeid med Moss kommune.

Les mer om forskningsprosjektet på nettsiden til Universitetet i Sørøst-Norge – USN