Avkjøring fra eiendom til offentlig vei

Planlegger du ny avkjørsel eller endret bruk av eiendommen som medfører vesentlig endret bruk av avkjørselen? Da må du søke om ny avkjøringstillatelse.

Med avkjørsel menes enhver tilknytning mellom offentlig vei og privat eiendom. Gangporter for gående og syklende regnes også som avkjørsel.

Søke avkjøringstillatelse

Du søker om endring eller ny avkjørsel digitalt via Statens Vegvesens nettside.
Søknaden må inneholde følgende:

  • Beskrivelse av planlagt tiltak. Dette er selve søknaden
  • Situasjonsplan. Vedlegg
  • Lengdeprofil. Vedlegg
  • Dokumentasjon. Vedlegg

Avsnittene videre forteller mer om søknad, vedlegg, regulering etc.

Når du er klar for å søke trykker du på linken nedenfor:

Søk om avkjørsel

Hvem behandler søknaden?

  • Det er status på veien man ønsker avkjørsel til som avgjør hvem som behandler søknaden. Kommunal vei – Moss kommune. Fylkesvei – Viken fylkeskommune. Riksvei/Europavei – Statens Vegvesen. 
  • Søknad om avkjørsel i tråd med reguleringsplanen eller arealdel av kommuneplanen behandles av kommunens byggesaksavdeling. For eiendommer i uregulert område gjøres det av kommunens avdeling for Vei, Vann og Avløp (VVA).

Veikartet til Statens vegvesen viser hvem som er veieier.

Fylkesveier er i kartet markert med oransje eller mørk gul, mens kommunale og private veier er lys gule. Hvis du trykker på en vei står det fv for fylkesvei, kv for kommunalvei eller pv for privat vei. 

Du kan sjekke i kommunens planregister om eiendommen din eller veien eiendommen grenser til er regulert og om det foreligger bestemmelser om avkjørsler.

Saksbehandlingstiden for søknader om avkjørsel fra kommunal vei er normalt fire uker fra komplett søknad er mottatt. 

Har du spørsmål rundt søknaden din, ta kontakt med kommunetorget. De kan veilede deg eller sette deg i kontakt med en saksbehandler.

Søknad og vedleggene

Selve søknaden gjøres digitalt via Statens Vegvesens nettside. Adresse, gårdsnummer, bruksnummer, beskrivelse av tiltaket etc. fylles inn.

Situasjonsplan (vedlegg). Dette er et situasjonskart i målestokk 1:500 hvor det tegnes inn ny/endret avkjørsel på rett plass med bredde, siktlinjer og linjer som viser radier for snu og svingebevegelser. Tegn inn mål på bredde og siktlinjer. Bygg og eventuelle andre hindringer for sikten må vises på situasjonsplanen. Situasjonskart kan du hente ut selv i kommunens karttjenester. Når linjer, mål etc. er tegnet inn på situasjonskartet har du laget en situasjonsplan.

Lengdeprofil (vedlegg). Dette er en snittegning av avkjørselen. Velg målestokk tilpasset lengde på avkjørselen. Målet med denne tegningen er å få vist at avkjørselen er planlagt med riktig fall og at det ikke ledes overvann (regnvann) fra avkjørselen og ut på offentlig vei. Tegningen bør omfatte vei (i alle fall til midten av veien), veikant, tomtegrense, avkjørsel, og eventuelt garasjevegg og garasjegulv. Denne tegningen kan godt tegnes for hånd med linjal. Vesentlige mål og fall må påføres. Fall oppgis i %. Eksempel: 5% fall = 5cm fall pr. meter.  

Dokumentasjon (vedlegg). Med dette menes dokumenter som er relevante for søknaden. Dette kan være rettigheter, tinglyste avtaler, eventuelle dispensasjoner etc. Eksempel. Det er viktig med tilstrekkelig frisikt der avkjørselen munner ut i offentlig vei. Hvis frisiktsonen slår inn over naboeiendommen må naboen tillate fjerning av vegetasjon og terreng som hindrer frisikt. Samtykke på dette fra eieren av naboeiendommen må legges ved ,søknaden.

Vedleggene må lages i PFD-format og under prosessen med å fylle ut søknaden på Statens vegvesens side lastes de opp der.

Ved byggetiltak på eiendom som medfører etablering, flytting, endret utforming eller endret bruk av avkjørsel mot fylkesvei og riksvei, kan søker selv innhente tillatelse fra Viken fylkeskommune eller Statens vegvesen. 

Selv om søker ikke omtaler avkjørselen spesielt i sin byggesak anses søknaden å være fremsatt ved at den er inntegnet. 

Utforming av avkjørselen 

Avkjørsel fra offentlig vei må bygges i henhold til kommuneplanens arealdel eller reguleringsplan og retningslinjer/veinormaler gitt av staten og eller kommunen. 

Hvis området ikke er regulert, eller reguleringsplanen ikke inneholder avkjørsler, behandles søknaden om avkjøringstillatelse etter veglovens bestemmelser. 

Avkjørsel skal bygges og vedlikeholdes etter forskrifter til vedtatte veinormaler, jfr veglovens §§ 40-43. 

Moss kommune har som de fleste andre kommuner ingen egen veinorm og det er «Veglova», «Forskrift om alminnelige regler om bygging og vedlikehold av avkjørsler fra offentlig veg» og Statens Vegvesens håndbok N-100 som gjelder. Dette er en del og sette seg inn i, og størrelsen og kompleksiteten på prosjektet spiller naturlig nok en rolle.

De viktigste momentene er:

  • Én avkjørsel per eiendom. 
  • Bredde: Typisk 3 - 6 meter for boligeiendom. 5 - 10 meter for næring
  • Overvann fra eiendommen skal ikke ledes ut på veien
  • God sikt ved avkjørselen. Ingen hindre over 0,5 meter innenfor siktlinjer. Linjenes uttrekning avhenger av farten i veien. Se håndbok N-100.

Veglova er tydelig på å omtale avkjørsel i entall og med mindre det finnes særlig grunner for det godkjennes kun Én per eiendom. Altså én avkjørsel per gårds- og bruksnummer. Ønskes flere må det søkes om dispensasjon fra vegloven. En dispensasjonssøknad må begrunnes.

I blant ligger forholdene til rette for flytting av en avkjørsel. Ved en eventuell flytting vil kommunen i enkelte tilfeller kunne godkjenne at den gamle avkjørselen beholdes under forutsetning av at den snevres inn til bredde på ca. 1,4 meter. Den blir da en gangport, men bred nok for elektrisk rullestol, varesykkel etc.

Avkjørsel i regulerte strøk 

I regulert strøk må reguleringsplanen tolkes for å finne ut om planen er bestemmende for avkjørselens plassering. Det kan være vist hvor det ikke er lov til å ha avkjørsel, hvor avkjørselen skal være eller avkjørselsforholdene kan være prinsipielt bestemt.

Reguleringsplanen for eiendommen din finner du i veilederen om planer.

Avkjørsel kan være regulert på følgende måter: 

  • Vist med pil 
  • Det er tegnet felles avkjørsler som skal benyttes 
  • De regulerte tomtene har fasade mot vei og det må underforstås at avkjørselen lovlig skal legges her 
  • Eksisterende avkjørsler til en veistrekning er regulert stengt (ved stengetegn), og det er i mot planens intensjon å godkjenne nye avkjørsler. Det vil vanligvis være innregulert en bakenforliggende vei 
  • Det er skrevet i reguleringsbestemmelsene hvor avkjørselen skal være. 

I regulert strøk skal avkjørsel anlegges som merket på reguleringsplanen. Ellers skal planens anvisninger følges når du velger atkomstvei.

Hvor reguleringsplanen ikke angir noen bestemt plassering, gis søknad om avkjøringstillatelse en trafikksikkerhetsmessig vurdering. Det kan tenkes at det ikke er ønskelig med flere avkjørsler langs den aktuelle veistrekning. Det skal alltid legges vekt på om det er mulig å samle avkjørsler. Dette kan gjøres ved at eksisterende avkjørsel vedtas stengt når man gir tillatelse til en ny. 

Dersom det søkes om en avkjørsel som må anses å være i strid med reguleringsplanen kan det enten søkes om mindre endring av reguleringsplanen eller om dispensasjon fra reguleringsplanen, jf. plan- og bygningslovens §§ 12-14 og 19. Merk at søknad om endring av reguleringsplan eller søknad om dispensasjon må nabovarsles særskilt, med mindre søknaden fremmes samtidig med søknad om tillatelse til tiltak eller det er åpenbart at naboens interesser ikke berøres. 

Avkjørsel i uregulert strøk 

I uregulert strøk gis søknaden om avkjøringstillatelse en trafikksikkerhetsmessig vurdering. Det kan tenkes at det ikke er ønskelig med flere avkjørsler langs den aktuelle veistrekning. Det skal alltid legges vekt på om det er mulig å samle to eller flere avkjørsler. Dette kan gjøres ved at eksisterende avkjørsel vedtas stengt når man gir tillatelse til en ny.

Nyttige lenker 

Vegloven
Statens vegvesen
Plan- og bygningsloven