Forsknings- og utviklingsavdeling - FOU

Enhet samhandling er helse og mestrings kontaktpunkt ut mot andre enheter, kommunalområder og andre samarbeidspartnere i kommunen, samt helseforetak og statlige myndigheter.  Helsefremmende arbeid og enkelte særfunksjoner som gjelder hele kommunen organiseres i denne enheten. Forsknings- og utviklingsavdelingen skal møte morgendagens utfordringer med tanke på oppgaveoverføring fra spesialisthelsetjenesten, demografi og en økning i komplekse helsetilstander.

FOU-avdelingen skal understøtte linjen og bidra til å mobilisere og koordinere aktiviteter i tjenesten. Det er et mål å jobbe mer systematisk og strategisk innenfor ulike områder. Her kan nevnes lik praksis rundt arbeidet med kvalitetsutvikling, kompetanseutvikling, forskriftsmessig dokumentasjon, samhandling og samordning av tjenester.  FOU-avdelingen  skal også samordne arbeidet med forskning, personvern, kommunikasjon, utvikling av nettsider, samordning av studenter, oppfølging av avtaler, pasientsikkerhet og velferdsteknologi. Avdelingen skal også sikre ivaretagelse av oppgaver innen miljørettet helsevern.

For å dekke innbyggernes fremtidige behov skal FOU-avdelingen bidra til at kommunalområde helse og mestring er fremtidsrettet, bærekraftig og robust. Det skal både utvikles og tas i bruk eksisterende forskningsbasert kunnskap.

  • Forskning er definert som kreativ virksomhet som utføres systematisk, for å oppnå økt kunnskap, herunder kunnskap om mennesket, kultur og samfunn. Forskning omfatter også bruken av denne kunnskapen til å finne nye anvendelser.
  • Utviklingsarbeid er systematisk virksomhet basert på anvendelse av forsknings- og erfaringsbasert kunnskap, med det formål å videreutvikle og forbedre praksis.
  • Innovasjon brukes synonymt med fornyelse; nyskapning; forandring; nye produkter, tjenester eller produksjonsprosesser. Å bringe fram endringer i måten økonomiske goder eller andre verdier blir produsert på (store norske leksikon).

Oversikt over funksjoner i FOU-avdelingen

  • Miljørettet helsevern (interkommunalt)
  • Systemansvarlige for fagsystemer og velferdsteknologi
  • Kvalitetsrådgivere

Miljørettet helsevern

Miljørettet helsevern fører tilsyn med at innbyggernes miljø ikke gir negative helseeffekter. De har ansvar for kommunene Moss, Våler, Råde og Vestby og samarbeider med kommuneoverlegene i de respektive kommunene.

De fører tilsyn med blant annet barnehager, skoler, asylmottak, badeanlegg, solarier, tatoverings- og piercingsstudio og installasjoner som kan spre legionella. Vi behandler klager på blant annet støy, lukt, luftforurensning, forurensning, forsøpling og skadedyr. I tillegg utfører vi hygienekontroll av skip.

Les mer om miljørettet helsevern sine arbeidsoppgaver på våre sider.

Oversikt over pågående forskningsprosjekter

Leve hele livet

Trygg ved livets slutt - SAFE studie 

Praktisk og effektiv oppfølging av KOLS-pasienter i kommunene

Trykkløsstudien 

Digitale tavler