Samarbeid om helsefagutdanning kan fylle gapet i helsevesenet

Norge kommer til å mangle 24 000 helsearbeidere innen 2040. Nå skal et helt nytt samarbeid mellom Moss kommune, Østfold fylkeskommune og Malakoff videregående skole bidra til at flere velger en utdanning innen helsefag.

– Jeg har drømt om å jobbe med mennesker helt siden jeg var barn, sier Kubrom fra Eritrea. Han er én av femten som nå har fått sjansen til å utdanne seg til helsefagarbeider.

Den helt nye, modulbaserte opplæringen er et samarbeid mellom Moss kommune, Østfold fylkeskommune og Malakoff videregående skole og den startet opp i januar i år. I løpet av det neste året skal Kubrom og hans medstudenter få både praktisk og teoretisk undervisning ved skolesykehjemmet på Ekholt. Alle har vært gjennom en realkompetansevurdering, noe som gjør det mulig å tilpasse utdanningsløpet til de ulike elevenes behov og erfaring.

 

Kubrom fra Eritrea ( i midten) sammen med medstudentene Khadiljo (fra venstre) og Hussain.

Utdanning som motiverer

– Jeg applauderer dette, sier Tone Gro Alfredsen, fagleder for Helse og Oppvekst ved Malakoff. – Gjennom denne praksisnære utdanningen får elevene knagger å henge kunnskapen på. Vi vet at det er mange som faller fra videregående opplæring, jeg tror derfor at dette kan bidra til at flere unge tar fagbrev, sier hun.

En av dem som nå gleder seg til å jobbe med pasienter, er Wade. Han har tidligere vært innom Fontenehuset og ønsket å fortsette i den samme retningen. – Jeg er glad i mennesker og synes dette er svært meningsfullt, sier han og legger til at han bare har blitt mer fascinert av studiet i løpet av perioden. – Først og fremst av alle begrepene, og av hva som kan gjøres for livskvaliteten til pasientene. Det gjør meg skikkelig motivert og inspirert, sier han.

Medstudent Karoline er enig. Hun har jobbet ved Råde helsehus i tre år og ønsker å utvide kompetansen sin. – Jeg lærer best av å være ute i felt, så det er så utrolig flott at vi kan ta denne utdanningen, sier hun. Siden Karoline allerede har jobbet innen helsefag i flere år, har hun allerede kommet til siste modul i utdanningen.

Stort behov for kvalifisert helsepersonell

En undersøkelse fra SSB om arbeidsmarkedet for helsearbeidere frem mot 2040, viser at det er et stort behov for kvalifisert helsepersonell de kommende årene. Helsefagarbeidere utgjør 33,3 prosent av arbeidskraften i kommunale helse- og omsorgstjenester. Et underskudd på helsefagarbeidere vil derfor ha konsekvenser for hele samfunnet. Den nye helsefagutdanningen kan bidra til å øke rekrutteringen og sikre en stabil tilgang på kvalifisert arbeidskraft.

Hussain er en annen av studentene. Han er matematiker og kom til Norge fra Syria for tre år siden. Hussain liker å jobbe med mennesker og synes det derfor er ekstra spennende å få denne muligheten. – Jeg er litt redd for språkbarrierene og er derfor opptatt av å bli så god som mulig i norsk før jeg begynner å jobbe med pasienter. Det er så utrolig viktig med språk og god kommunikasjon, sier han.

Dette med språk er noe som klassekameratene Khadiljo og Kubrom også er bevisste på. De har bestemt seg for å legge inn ekstra innsats i språkopplæringen fremover slik at kommunikasjonen med pasientene går glatt.

Løpende søknadsfrist

Alle voksne fra 19 år og oppover kan søke på utdanningen. Opptaket er løpende, og skolen har inntak hver høst og hver vår fremover. I 2024 ble opplæringsloven endret, noe som åpnet for denne fleksible opplæringsmodellen med mål om å tilpasse opplæringen i enda større grad til hver enkelt deltakers kompetanse, forutsetninger og livssituasjon.

Elevene ved den nye modulbaserte utdannelsen i helsefag gleder seg til å komme i gang med praksisen på Ekholt sykehjem.