Ordfører Simen Nord og fungerende kommunedirektør Silje Hobbel er glade for at Moss kommune nå er meldt ut av ROBEK.- Jeg er veldig glad for at Statsforvalteren i sin gjennomgang har kommet fram til at Moss kommune blir fjernet fra ROBEK. Målet vårt var å komme ut av ROBEK så raskt som mulig, og vi har jobbet godt og grundig både politisk og administrativt for å nå det målet. Moss står sammen med resten av kommune-Norge i en anstrengt økonomisk situasjon, og vi fortsetter vi nå jobben med å rette opp underskuddet slik at Moss får en sunn økonomi, sier ordfører Simen Nord.
Ut av ROBEK ved første anledning
Etter at Moss kommune ble meldt inn i ROBEK-registeret mai 2024 har det vært jobbet godt med å tilfredsstille kravene for å bli meldt ut. Første anledning var etter økonomi- og handlingsplan 2025-2028 var vedtatt, altså i begynnelsen av 2025.
- Vi er ikke overrasket over at vi blir meldt ut av ROBEK ved første anledning. Nedtrekkene som ble vedtatt både i juni og i desember 2024 viser en betydelig vilje i kommunen til at vi skulle komme oss ut av ROBEK, og jeg er fornøyd med at Statsforvalteren anerkjenner dette arbeidet, sier fungerende kommunedirektør Silje Hobbel.
Gjenstår fortsatt mye arbeid
Selv om vi nå kommer ut av ROBEK, ligger det fortsatt mye arbeid foran oss, og Statsforvalterens brev peker på at selv om kommunen nå blir meldt ut av ROBEK på et objektivt grunnlag, betyr ikke det at de økonomiske utfordringene på noen måter er over eller løst. Kommunen står fortsatt overfor mange utfordringer, og disse vil ikke bli færre i årene som kommer.
Det er vedtatt kutt på nærmere 217 millioner kroner for 2025. Likevel bruker vi for mye av reservemidlene og det er fortsatt ubalanse mellom inntekter og utgifter på 93 millioner kroner i årets drift.
- Målet er å få en bedre balanse mellom inntekter og utgifter slik at vi kan bruke en del av reservemidlene til investeringer i stedet for å finansiere dem kun med låneopptak, sier Silje Hobbel
- Moss kommune står i en tøff økonomisk tid hvor vi er helt nødt til å gjøre innsparinger som gjelder alle deler av kommunen. Med mindre kommuneøkonomien bedrer seg for landet generelt sett må vi redusere utgifter. Når vi fortsatt tærer på reservemidlene for 2024 vil ikke de planlagte kuttene for 2025 endre seg, fortsetter Hobbel.
Årsresultatet for 2024: Fortsatt en stor omstillingsjobb foran oss
Regnskapet for 2024 viser at vi er på rett vei
Moss kommunes regnskap for 2024 er sendt til revisjonen. Regnskapet viser at kommunen brukte 177 millioner kroner mer på drift enn det vi hadde i inntekter. Dette gir et netto driftsresultat på minus 3,5 prosent.
- Regnskapet gir et realistisk bilde av den økonomiske situasjonen Moss kommune står i. Resultatet er svakt sammenlignet med både tidligere år og med andre større kommuner, samtidig er vi på vei mot en sterkere og mer bærekraftig økonomi, sier Silje Hobbel.
Selv om regnskapet for 2024 viser at det fortsatt er stor ubalanse mellom kommunens driftsutgifter og driftsinntekter, danner kuttene som er gjennomført i 2024 et godt grunnlag for de videre kuttene som skal tre i kraft i løpet 2025.
- I 2024 klarte vi å gjennomføre vedtatte kutt på stab- og kommunalområdene – resultatet er at vi brukte til sammen 40 millioner kroner mindre enn opprinnelig budsjettert. Sammen med store deler av kommune-Norge står vi foran nødvendige omstillinger, og det er bra at Moss viser seg som en organisasjon hvor det både er vilje og evne til endring og omstilling, fortsetter Hobbel.
- Kommunens netto lånegjeld har blitt redusert i 2024. Sammenlignet med mange andre store kommuner hadde Moss kommune en relativt lav lånegjeld i 2024. Dette gir en lavere rente- og avdragsbelastning enn hos mange andre sammenlignbare kommuner og en større trygghet for nødvendige investeringer for fremtiden, avslutter Hobbel.
Brukte mindre av reservemidlene enn varslet
Mindreforbruket, sammen med økt integreringstilskudd og økte finansinntekter på rundt 20 millioner kroner, førte til en reduksjon i bruken av reservemidlene. Totalt ble bruken av reservemidler 30 millioner kroner lavere enn det som var lagt til grunn i kommunestyrets vedtak i desember 2023.
- Sett i lys av at inntektene fra skatt og rammetilskudd ble nærmere 30 millioner kroner mindre enn i opprinnelig budsjett, er det positivt at vi likevel greier å bruke 30 millioner kroner mindre av reservemidlene enn hva som var budsjettert. Ved slutten av 2024 har vi over 310 millioner kroner igjen – det er over seks prosent målt i forhold til driftsinntektene. Mange kommuner har mindre reservemidler enn dette, sier Hobbel.