– De fleste kaster matavfall uten problemer, men når det blir varmt så kan det komme noen ubehagelige overraskelser. Med noen enkle grep kan du unngå både lukt og larver, sier Rita Snobl som er driftsingeniør i MOVAR IKS.
Her er noen enkle tips:
- Hold matavfallet tørt
Bruk tørkepapir i bunnen av posen, eller bruk to bioposer. Det holder fuktigheten unna og reduserer lukt. - Frys ned avfall som lukter
Sjømat og annet som lukter mye kan legges i fryseren fram til tømmedag. Da unngår du lukt og larver. - Unngå sollys
Beholderen bør stå i skyggen. Høy varme gjør at avfallet råtner raskere og lukter mer. - Bruk to poser ved behov
To poser gir ekstra beskyttelse mot søl og lukt, spesielt på varme og fuktige dager. - Gå ut med søpla ofte
Ikke la matavfallet bli stående inne for lenge. Gå ut med det jevnlig. - Vask beholderen jevnlig
Etter tømming kan du skylle den med vann og litt såpe, eller bruke eddik for å fjerne lukt og holde fluer unna.
Ved å følge disse rådene bidrar du til mindre lukt, færre larver og bedre utemiljø for både deg og naboene. I tillegg hjelper du til med å gjøre matavfall om til biogass, gjødsel og grønn energi.
Tipsene kommer fra MOVAR, og du kan lese mer om matavfall på nettsidene deres:
Kildesortering av matavfall i mosseregionen
movar.no