Humler i Moss

Moss kommune ønsker å være en god kommune for humlene, og har laget en egen humleplan.

For å bevare et mangfold av humler og andre pollinerende insekter, har Moss kommune tatt noen grep og laget en humleplan (PDF, 2 MB). Målet med denne planen er å gi humlene flere «humlevennlige» arealer. Det vil si områder som gir humlene nok planter å leve på gjennom hele livsløpet fra mars til oktober. Vil du lese mer om humlenes liv?

Blomsterenger og områder med variasjon i blomster er registrert og tas vare på. I byen plantes det mange humlevennlige blomster, som i størst mulig grad skal blomstre gjennom hele sesongen og vi tar godt vare på blomstrende bytrær. Barnehagene har sine egne humleblomstkasser på lekeplassen på Kirketorget. Barnehagebarna har vært besøkshjem for blomster, vannet og passet på dem, og deretter tatt turen inn til byen og plantet dem.  Er du nysgjerrig på hvordan du kan gjøre hagen humlevennlig?

Synes du turstiene i området ditt er litt rufsete? Det er fordi kantslått av veier og stier skal tas etter avblomstring, slik at humlene har mulighet til å finne mat og steder å hvile (så sant det ikke hindrer sikt og skaper farlige situasjoner). Vi har også innført minimal bruk av sprøytemidler i hele kommunen, og bruker kokende vann til ugressbekjempelse i sentrum.