Dyrehold i tettbebygde strøk

Dyrehold i tettbygd strøk kan føre til nabokonflikter ved at det oppstår hygieniske ulemper i form av lukt, støy, avfall, forurensning etc. som for noen er til stor sjenanse og som oppleves som en forringelse av bomiljøet. Dyrehold skal ikke være plagsomt for naboer eller miljøet. Med dyrehold menes hunder, katter, duer, kaniner, fjærkre, hester, kyr, sauer, geiter m.m. som blir ivaretatt i bopel eller umiddelbar nærhet (kaninbur, fjærkrebur o.l. i hagen).

Forskrift om miljørettet helsevern stiller helse- og miljøkrav til lokaler, eiendommer og virksomheter ved at disse skal drives på en helsemessig tilfredsstillende måte, slik at de ikke medfører fare for helseskade eller helsemessig ulempe. Ikke enhver fare for helseskade eller fare for helsemessig ulempe kan kreves rettet. Forholdet må være over en viss tålegrense og av en viss alvorlighet, dersom det skal anses å være i strid med forskriften. Forskrift om skadedyrbekjempelse sier at det er huseiers ansvar både å forebygge forekomst av skadedyr og sette i verk nødvendige tiltak på egen eiendom dersom problemet oppstår.

Dyrehold reguleres også av annet regelverk, f.eks.:

  • Naboloven – § 2 i naboloven slår fast at ingen må ha, gjøre eller sette i verk noe som urimelig eller unødvendig er til skade eller ulempe på naboeiendom. Privatrettslig.
  • Plan og bygningsloven – Tiltak som endrer bruken av et bygg i forbindelse med dyrehold kan være søknadspliktig.
  • Dyrevelferdsloven – Mattilsynet har myndighet.
  • Hundeloven – Politiet – sikkerhet, ro og orden.

 

Miljørettet helsevern behandler ikke bekymringsmeldinger om dyrevelferd. Dersom du oppdager at dyr ikke har det bra, må du varsle Mattilsynet. Vi behandler kun klager som medfører helse- eller forurensningsproblemer som ikke er helt uvesentlige. Du kan ikke klage dersom dyreholdet kun er til sjenanse, og vi behandler vanligvis ikke klager på vegne av andre. Vi behandler ikke brudd på ordensregler i borettslag, dette reguleres av burettslagslova. Dersom konflikten oppleves som fastlåst, kan du kontakte Konfliktrådet for råd og veiledning, og eventuelt hjelp til megling. Tjenesten er gratis.


Forholdsregler:

  • Det er viktig at antall dyr ikke overstiger det som er forsvarlig og det som eier kan mestre på en rimelig måte. Drift av dyrepensjonat krever spesiell tillatelse fra Mattilsynet.
  • Alle dyreeiere er ansvarlig for at dyreholdet ikke medfører sjenerende lukt, støy eller forurensning for omgivelsene.
  • Alt avfall som matrester, ekskrementer, kattesand o.l., skal forvaltes slik at hygieniske ulemper ikke oppstår. Dyrenes oppholdssted (bur/hus e.l.) må til enhver tid holdes rene. Skadedyr som rotter, mus m.m. skal ikke forekomme.

Hønsehold i tettbygde strøk