Humlenes liv

Norge er et av verdens viktigste land for humler. Det er 35 ulike humlearter i landet vårt, noe som tilsvarer 14% av verdens humlearter, og fem av disse er sjeldne eller truede. Det er utrolig viktig at vi alle bidrar litt hver til å gjøre humlenes liv så enkelt og godt som mulig!

Humlene har en rund og hårete kropp, og vibrerer mye når de henter nektar fra blomsten. Dette gjør den til en ekstra god pollinator. Når bringebærene og tomatene er store og flotte, har de gjerne hatt besøk av humler. 

Om høsten dør nesten alle humlene, bortsett fra neste års humledronninger som er klekket sent på sommeren. De nye humledronningene legger seg i dvale gjennom den kaldeste årstida. Når sola begynner å varme, sånn i slutten av mars/begynnelsen av april her i byen, våkner de første humledronningene «til live». De finner seg et sted å bo, og henter nektar fra vårblomstene. Humledronninga legger egg og ruger på eggene. Ut av eggene kommer det larver, som blir til små humler – arbeiderne – som kommer ut ca. en måned etter at eggene er lagt.
 
Humlene i humlesamfunnet jobber mye gjennom sesongen. Arbeiderne er på vingene og henter nektar fra blomster, samtidig som de pollinerer. Det er derfor veldig viktig at det finnes blomster fra mars til oktober. Mot slutten av sommeren produseres nye humledronninger og hannhumler. Hannhumlene skal befrukte neste års humledronninger. Resten av humlesamfunnet dør, og de unge humledronningene går i dvale gjennom vinteren. Så våkner de opp til vårens første varme fra sola, og historien gjentar seg...