Frisør, hudpleie og tatovering
Alle virksomheter som jobber med behandling og pleie av hår (også barbering) eller hud er omfattet av forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet m.v (hygieneforskriften). Forskriften stiller hygieniske krav for lokalene, utstyr og selve utførelsen slik at en forebygger overføring av smittsomme sykdommer.
Skal du starte opp en frisør-, hudpleie-, piercing- eller tatoveringsvirksomhet, må du melde fra til kommunen. Meldeplikten gjelder altså også virksomheter som skal tilby å ta hull (også med «ørepistol», permanent makeup (PMU), mikroblading og/eller mirkoneedling. Du må også melde ifra dersom du skal utvide, bygge om eller skifte eier.
Etter at vi har mottatt søknaden, vil dere motta en tilbakemelding om når vi kan komme på befaring av lokalene. Dere kan også bli bedt om å sende inn ytterligere dokumentasjon før befaringen.
Under befaringen ser vi på lokalene, utstyret og virksomhetens skriftlige rutiner, og kontrollerer at
- lokalene er bygget og innredet slik at det er lett å holde rent
- dere bruker utstyr som forhindrer smittespredning
- dere oppbevarer utstyret slik at det ikke blir forurenset før dere skal bruke det
Vi kontroller også at dere har gode rutiner for å
- rengjøre, desinfisere og sterilisere utstyr
- ha god håndhygiene for ansatte og kunder
- rengjøre lokalene
- håndtere smittefarlig avfall
Dere vil få en tilbakemelding som beskriver hva vi fant under befaringen og hvilken dokumentasjon som eventuelt mangler. Dere vil også få tilbakemelding på hvilke forbedringer dere eventuelt må gjøre for at lokalene skal bli godkjent
Hvis lokalet bare skal brukes til akupunktur eller behandlinger som må utføres av helsepersonell (botox, fillers), er det ikke meldeplikt til kommunen.
Solarier
Du må melde ifra hvis du skal selge, anskaffe, leie ut eller bruke solarier for kosmetiske formål i din virksomhet. Du må melde fra til både kommunen og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) før lokalet tas i bruk. Det må også sendes melding ved eierskifte, bytte av lokalene eller ved større ominnredninger. Formålet med å melde fra er å sikre tilfredsstillende hygieniske forhold og å forebygge overføring av smittsomme sykdommer. I tillegg skal strålevernforskriften sikre forsvarlig strålebruk, forebygge skadelige virkninger av stråling på menneskers helse og bidra til vern av miljøet.
Lokaler som benyttes til solarium omfattes av forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet, m.v. og forskrift om strålevern og bruk av stråling (strålevernforskriften). Disse forskriftene har til formål å sikre tilfredsstillende hygieniske forhold og forebygge overføring av smittsomme sykdommer, samt å sikre forsvarlig strålebruk, forebygge skadelige virkninger av stråling på menneskers helse og bidra til vern av miljøet. På vegne av kommuneoverlegen fører miljørettet helsevern tilsyn etter disse forskriftene.
Alle solarier, uansett om de er solstudioer, eller tilknyttet for eksempel treningssentre, hoteller, frisørsalonger, kiosker eller arbeidsplasser skal oppfylle forskriftenes krav. Lokalene skal være utformet og innredet med renholdsvennlige materialer. Det må finnes desinfeksjonsmidler og papirhåndkle til å desinfisere solsengene før og etter bruk. I tillegg skal virksomhetene ha en renholdsplan. Det er ikke krav til å ha betjening i solstudioer i Norge.
De ansvarlige for den daglige driften av solarier, og ansatte med kundekontakt, må ha bestått en kunnskapsprøve etter retningslinjer gitt av DSA. Bestått prøve har en gyldighet på fem år. Mer om hvordan prøven skal avlegges finner du informasjon om på Solarieprøven.no
For mer informasjon om solarier, UV-stråling generelt og helseskader les mer på DSA sine nettsider.
Internkontroll:
For å sikre at forskriftene etterleves skal det etableres et internkontrollsystem og drives internkontroll. Denne bør inneholde beskrivelse av følgende rutiner for:
- Renhold og desinfeksjon.
- Å sjekke hvilke rør, lamper og rørkombinasjoner som er tillatt i hvert enkelt solarium og når disse skal byttes (oppdaterte oversikter finnes på Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet sine nettsider).
- Rutiner for å sjekke at solingstidstabellen oppdateres ved skifte av rør og lamper.
- Å sjekke at merking av sengene, oppslag om advarselstekst, verneregler og 18-års aldersgrense, samt bruksanvisning med anbefalte solingstider er lett tilgjengelig og lett synlig.
- Å sikre at de ansatte bruker beskyttelsesbriller når de skal utføre oppgaver med et solarium med rør og lamper som er tent.
- Opplæring av nye ansatte slik at de er i stand til å informere om helserisiko, om vernereglene samt anbefale solingstid i forhold til kundens hudtype og hvilket solarium han/hun kan bruke.
- Å påse at nødvendig informasjon om virksomheten er lett synlig dersom solariene ikke er betjent (navn og telefonnummer til eier/daglig ansvarlig), slik at kunden har noen å henvende seg til ved behov for informasjon eller hvis noe er galt.
- Avvikshåndtering og internrevisjon.
18- års aldersgrense:
Siden 1. juli 2012 har det ikke vært lov å tilby solarium til personer under 18 år i Norge. Aldersgrensen ble innført fordi soling i solarium øker risikoen for hudkreft, og risikoen er størst når man starter i ung alder og tar solarium ofte. Fra og med 1. januar 2017 må alle virksomheter som tilbyr solarium ha et tilfredsstillende system for alderskontroll som sikrer at bare de som er over 18 år får tilgang til solariene.
Campingplasser
Før ny campingplass tas i bruk, eller ved vesentlige utvidelser eller endringer (f.eks. ombygging, utbygging av sanitæranlegg, nybygg osv.), skal ansvarlig for virksomheten legge fram melding til kommunen. Meldingen skal inneholde en vurdering av alle forhold som kan ha innvirkning på helse, hygiene eller sikkerhet for besøkende.
Campingplasser og leirsteder m.v. omfattes av forskrift om miljørettet helsevern hvor det er et overordnet mål at virksomheten skal planlegges, bygges, tilrettelegges og avvikles på en helsemessig tilfredsstillende måte, slik at de ikke medfører helseskade eller ulempe. Lekeplasser og andre innretninger på campingplassen kan innebære ulykkesrisiko, og dusjanlegg kan innebære risiko for spredning av legionella via aerosoler. For mer informasjon om risikovurdering, rengjøring og desinfeksjon, viser vi til Folkehelseinstituttets veileder for forebygging av legionellasmitte.
Virksomhetene plikter å gjøre seg kjent med forskriftens bestemmelser og påse at disse etterleves. De har også plikt til å etablere internkontroll. Den ansvarlige for virksomheten skal etter eget initiativ gi tilsynsmyndigheten opplysninger om forhold som åpenbart kan ha negativ innvirkning på helsen.
Internkontroll
Det skal etableres et internkontrollsystem for å sikre systematisk oppfølging av regelverket. Internkontrollssystemet bør inneholde bl.a.:
- Oversikt over lover, forskrifter og bestemmelser som gjelder virksomheten
- Rutiner for rengjøring og desinfeksjon av dusjanlegg
- Renholdsplan
- Avfallshåndtering
- Rutiner for sikkerhet og beredskap
- System for avvikshåndtering
Barnehager
Her kan du lese om hva som gjelder for barnehage.