Temakafé for kreftrammede

Klikk for stort bildeFrivillige Hilde Holen ønsker velkommen til Temakafeen for kreftrammede Ida Madeleen Moe

På tross av såpeglatte veier og dårlig vær, møttes rundt 20 kreftrammede og pårørende til Temakafé for kreftrammede og pårørende denne ettermiddagen.

"Helt siden jeg fikk påvist kreft for noen år siden har jeg følt meg så rar, så annerledes. Faktisk ganske utenfor. Etter å ha vært på Temakafé noen ganger ser jeg at jeg ikke er så annerledes enn jeg har trodd at jeg er. Jeg er ganske normal, med mine følelser og måter å reagere på. Det er godt å endelig få kjenne meg litt innenfor igjen." - Gjest, Temakafé 2019.

Et varmt smil møter oss i døren. Hilde Holen er frivillig på kreftkafeen. Hun forteller at hun leste om temakafeen i avisen. – Om det er noe jeg skal være frivillig for, så er det dette, sier hun umiddelbart. Hilde har selv opplevd kreft i familien, og vet hvordan det kan prege hverdagen. – Det er derfor jeg setter pris på å være til glede for andre. Oppgavene består i det hun omtegner som å gjøre det koselig for andre. Smøre rundstykker, flytte og dekke bord, men også det å møte folk med et smil og et «velkommen» i en åpen dør.

Faglig kunnskap og nettverk
Lenger inn i lokalet treffer vi kreftkoordinator Eirin Vedvik. Hun kan fortelle at det er sjette gang treffpunktet arrangeres, og at det i gjennomsnitt er rundt 40 personer med. – Her møtes kreftrammede og pårørende for å få påfyll om faglige temaer, for å møte kreftkoordinatorene og andre i samme situasjon. Evalueringen viser at dette er positivt:  – Det er viktig med en møteplass hvor man ikke trenger henvisning, og hvor man kan møte andre i samme situasjon, et samlingspunkt med dialog og erfaringsutveksling.

En pårørende som var tilstede denne dagen, forteller at hun ofte har følt seg som et vedheng etter at mannen ble syk. Temakafeen tilbyr treffende og fine temaer for både kreftrammede og pårørende. - Det er noen som lurer på hvordan jeg egentlig har det, sier kvinnen.

Samarbeidsprosjekt
Temakafeen for kreftrammede og pårørende drives av kreftkoordinatorene i Moss, Rygge og Råde kommuner, prosjektkoordinator i Rygge kommune og en håndfull frivillige som selv har erfart kreft. Rema 1000 Ryggeveien sponser mat og kaffe, mens Urstad blomster gir en blomsterbukett til foredragsholdere og potteplanter til bordene. Denne ettermiddagen åpnet Rygge Frivilligsentral opp sine lokaler for temakafeen. – Dette er et eksempel på hvordan vi får til enda mer sammen, avslutter prosjektkoordinator, Ruth Helen Thorheim, før roen senker seg mellom de snakkesalige menneskene og temakafeen er i gang.

Neste temakafé for kreftrammede
Første temakafe på nyåret er tirsdag 4. februar kl. 13-15 på Frivilligsentralen i Rygge. Program kommer – dette blir annonsert på Moss kommunes facebookside.

Kontaktinformasjon til kreftkoordinatorene
Ragnhild Skarpaas Andersen, tlf. 982 98 690