Moss kommune

En varmere jul!

Klikk for stort bilde"Der det er hjerterom, er det husrom", sies det. I år er det ikke like lett å invitere folk hjem til større tilstelninger. Det finnes likevel mange gode initiativ blant frivillige organisasjoner, enkeltpersoner og private aktører som bidrar til at julen blir litt bedre for oss alle. I denne artikkelen kan du lese om noen slike initiativ for en varmere jul!

Julegaveinnsamling 

Før helgen hentet Moss Røde Kors julegaver til barn, unge og andre som av ulike grunner har behov for en ekstra gave til jul. Gavene var samlet inn på Bylab i sentrum og på Høyda, og er gitt av innbyggere som ønsker å bidra.

- Dette er viktig av flere årsaker, forteller leder i Moss Klikk for stort bildePå Bylab var det kommet inn mange gaver fra innbyggere som vil bidra til en bedre jul for andreRøde Kors, Geir Østborg. Det er mange i kommunen vår som bekymrer seg for høytiden som vi er på vei inn i. Blant annet at man ikke har råd til julegaver til barna sine. Dette handler om medmenneskelighet, konstaterer Geir. 

Moss I Sentrum har samlet inn gaver til barn og unge i Moss siden 2016, og de siste årene har også På Høyda - Midt i Sentrum deltatt i samarbeidet. Moss Røde Kors fordeler gavene til forskjellige mottagere. - Det å se gleden i ansiktet til de som mottar gavene, er en glede i seg selv for oss frivillige som gjør dette, avslutter Geir.

Frelsesarmeen deler ut mat

- Vi har delt ut matkasser til over 330 familier og enkeltpersoner i år, forteller Bjørn Løvdahl i Frelsesarmeen Korps. For de som ikke kommer seg ut, drar vi hjem til for å levere. Det er stort behov for hjelp før jul, og flesteparten som søker vår hjelp er barnefamilier, forteller Bjørn. De som trenger klær henviser han til Fretex. Der kan de som trenger det plukke det de ønsker, kan leder Grete Haaland fortelle. 

 

En laptop for fremtiden

Før jul tok innbygger Irina Mihalcut kontakt med Moss Frivilligsentral fordi Covid-19 har slått hardt ned i Romania, hennes hjemland. Myndighetene har Klikk for stort bilde Moss kommune stengt alle landets skoler på ubestemt tid. Dette førte til et samarbeid med Moss Frivilligsentral om innsamling av laptoper til skolebarna i Romania via organisasjonen "Casa Buna" ("trygt hjem"), som er et sted hvor barn og unge kan samles for å gjøre lekser, spise eller slappe av. 

Daglig leder i Moss Frivilligsentral, Torill Sørenssen, er glad for at det finnes prosjekter som er mulig å gjennomføre under Covid-19-utbruddet. - Vanligvis ber vi folk komme hit for å møtes, men nå må vi be de holde seg unna. Det er litt av en omveltning på kort tid. Dette prosjektet er gjennomførbart under en pandemi, forklarer Torill. Irina har skaffet gratis transport for å bringe laptopene til Romania via transportfirmaet Norvrom slik at alle bidrag går direkte til det veldedige formålet. - Vi har frivillige som tar hånd om det som er lagret på PC'en for deg, hvis du har en laptop eller to liggende. Spesielt oppfordrer vi firmaer eller skoler som skal bytte ut PC'ene sine til å gi, avslutter Torill.

 

Lysfeiring på Sjøhagen

"Prosjekt Sjøhagen" har pyntet nærområdet fra topp til tå i år! Prosjektleder Rikke Falstad-Jordal Bakken forteller at det betyr mye for mange at det lyser litt ekstra i denne mørke tiden. Sammen med sine medhjelpere, har hun brukt mange, mange timer på å pynte opp nærmiljøet, og arrangerte nissetog utendørs - med alle smittervernregler godt ivaretatt.
Klikk for stort bilde Privat

Klikk for stort bilde Klikk for stort bilde Privat   

 

Møteplasser for ungdom

Kirkens Bymisjon, Kråkereiret Rockeklubb, Amfi Moss, Ung i Moss og Moss kommune samarbeider om møteplasser for ungdom i juleferien. - Høytider er ofte et fellesskapsprosjekt, hvor de som ikke har et fellesskap kan kjenne seg ekstra ensomme, forteller Tone Rosenvinge Hjort-Johansen i Kirkens Bymisjon.

Informasjon om de ulike tilbudene finner du her.

Prosjektlederen tror den begrensede sosiale omgangen bidrar til økt ensomhet og at årets juleferie og høytid kan oppleves vanskeligere enn noen gang. Hun er ekstra bekymret for barn i "utsatte" familier. - Den økende psykiske uhelsen og økt rusmisbruk hjemme kan være årsak til at flere kan ha godt av å få en pause fra hjemmet sitt i høytiden og møte trygge, forbilledlige voksne. Veldig mange av de aktiviteter og tilbud som vanligvis tilbyes i forbindelse med julen er i år blitt begrenset eller helt borte. Derfor er det verdifult å få lov til å gjennomføre denne ferieløkkisen, forteller prosjektleder Tone. Tilbudet er gratis og åpent for alle! For å få til samarbeidet har Sparebank1, Gjensidigestiftelsen, BufDir og en privatperson gitt økonomiske midler.

Julaften på Verket Scene deler ut mat og gaver selv om arrangementet er avlyst

- I år måtte Julaften på Verket Scene dessverre avlyses, forteller prosjektleder Catrine Roksvåg i Kirkens Bymisjon. For å gjøre noe for de 50 personene som allerede var påmeldt arrangementet, valgte arbeidsgruppen å levere gaver og mat hjem til personene. Det dreier seg om 31 husstander med 50 personer boende der. Maten Klikk for stort bildeCathrine kan dessverre ikke invitere til Julaften på Verket Scene i år, men lover god mat og julegaver til de påmeldte Moss kommune blir laget av kokker, og frivillige kjører den ut og ønsker riktig god jul. - Vi håper det blir et lite lysglimt hos de som må sitte alene på julaften, og det er nok mat til å invitere over en nabo dersom anledningen skulle by seg, kan Cathrine meddele. Julaften på Verket Scene er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon, Moss I Sentrum, Höegh Eiendom, Verket Scene, Moss og Jeløy Menighet, Moss Kommune m.fl. Det er flere sponsorer og privatpersoner som har gitt penger til julekassene gjennom en opprettet Spleis og som direkte bidrag til formålet.