Når oppgaver skilles ut i egne selskaper vil det juridiske ansvaret for aktivitetene ligge i selskapene, og selskapene vil være unntatt fra de alminnelige styringslinjene etter kommuneloven. Figur 1 viser hvor den direkte politiske styringen slutter og hvor selskapslovgivningen begynner. Den illustrerer at styring av kommunalt eide selskaper skjer gjennom indirekte politisk styring.
Figur 1: Kommunal/interkommunal organisering; Illustrerer kommunelovens forvaltningsregime (til venstre for den tykke streken) og at selskaper er selvstendige rettssubjekt (unntatt kommunalt foretak).
Etikk og samfunnsansvar
Direkte politisk styring er styringsprinsippet innenfor kommuneorganisasjonen og hvor kommuneloven utgjør rammen for styring. Det er et direkte samsvar med flertallets ansvarlighet overfor velgerne som kommer til uttrykk ved hvert valg og den mulighet (mandat) flertallet er gitt av velgerne til å gjennomføre sin flertallspolitikk (det ”politiske regnskapet”, jf. vår demokratimodell med valg hvert fjerde år).
Mindretallets selskaper
Hvis mindretallet i bystyret framstår mer som ombud enn som eiere i sin eierrolle vil dette kunne gå ut over selskapet og kommunen. Denne, av og til kompliserte, delen av eierstyringen bør Moss kommune som eier gi seg selv mulighet til å reflektere over, gjerne ved den årlige eierdagen.
Ryddig og ansvarlig eier
Å eie og styre selskaper er noe annet enn den tradisjonelle demokratiske måten å styre kommunen på og det er andre juridiske rammer som regulerer forholdet mellom kommunen og selskapene, noe som er illustrert i figur 1 (se over). På tross av at selskapene er egne rettssubjekter og selv er ansvarlige for sine aktiviteter, er det kommunens folkevalgte som innehar ”velgerkontrakten”. Det er derfor av stor betydning for Moss kommune at omgivelsene oppfatter at aktivitetene i selskapene er identifiserbar med hva Moss kommune ellers befatter seg med.
Demokratisk legitimitet
Dersom selskapene ikke oppfattes å ha sterke identifiserbare relasjoner med Moss kommune, er det risiko for at selskapene ikke lengre har demokratisk legitimitet. Hvis en slik situasjon inntreffer, vil dette kunne ramme kommunens omdømme.
Kommunens omdømme og selskapene
Omdømme kan kortfattet beskrives som summen av de egenskapene man blir tillagt av andre. Dette innebefatter de oppfatningene interessentene, slik som innbyggerne i Moss, brukerne av kommunale tjenester (uavhengig av faktisk leverandør), arbeidssøkere, media, næringsliv, frivillige organisasjoner m.fl., har om Moss kommune. Deres oppfatning blir formet av erfaringer, dialog med ansatte eller folkevalgte, medieomtale, informasjon gitt av kommunen og rykter som verserer – uavhengig av om informasjonen er sann. Kjernen i utvikling av eget omdømme er å skape gode erfaringer og sørge for god informasjon.
Samfunnsansvarlig forretningsdrift
I Moss kommune er omdømmeutvikling og samfunnsansvar en del av eierstyringen. Moss kommune skal arbeide for at selskapene kommunen deltar i skal være aktive verktøy for å gi Moss kommune et godt omdømme.
Samfunnsansvarlig eierskap og samfunnsansvarlig forretningsdrift kan generelt knyttes til forventninger fra samfunnets side om at virksomheter og deres eiere tar et ansvar som går ut over kortsiktig profitt. Hensyn til de økonomiske, miljømessige og sosiale konsekvenser av virksomhetens aktiviteter bør være en del av virksomhetens strategi. Hovedfokuset bør være på tjenesten og ikke fortjenesten.
Kommunalt eide selskaper og foretak er opprettet for å levere tjenester på en annen måte enn innenfor den tradisjonelle forvaltningen. Dette innebærer at selskapene også må ivareta et samfunnsansvar. Hensynet til innbyggernes behov og samfunnets felles verdier må kunne kombineres med effektivitet og lønnsomhet. Dette er sentralt ved utøvelsen av eierstyringen og viktig i forhold til hvordan selskaper opererer og kommuniserer med innbyggerne, eierne og andre interessenter.
Innbyggernes behov
Det forventes i dag at selskaper og offentlige eiere i økende grad integrerer samfunnsansvar i forretningsdriften og i utøvelse av eierstyring. Interessentene til selskapene har forventninger til at Moss kommune er opptatt av etiske, miljømessige og sosiale forhold relatert til virksomheten. Dette gjennom en erkjennelse av at virksomhetene er en integrert del av samfunnet.