Er mitt barn frisk nok til å være i barnehagen i dag?

Klikk for stort bilde

Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn de som ikke gjør det. Det viktigste er å gå ut fra barnets behov. Imidlertid kan barn ofte være aktive hjemme, men likevel ikke orke å være med i leken i barnehagen. 

Som hovedregel skal barn med feber eller akutte oppkast- og diarétilstander være hjemme. Ved oppkast eller diaré bør alle være symptomfri i minimum 1-2 døgn før de kan gå tilbake i barnehagen. Dette fordi man skal unngå å smitte andre barn i barnehagen.

Ved tvil om barnets allmenntilstand, kontaktes lege.

De vanligste plagene:

FEBER

Barns normale temperatur kan variere. Temperatur over 37,5 °C om morgenen og 38 °C om kvelden anses å være feber. Barn med feber skal være hjemme og bør ha en feberfri dag hjemme før det vender tilbake til barnehagen.

FORKJØLELSE

Forkjølelse er den mest vanlige infeksjonen hos barn. Snue, snørrdannelse, hoste, nesetetthet og rennende øyne er de vanligste symptomene. Barnet kan gå i barnehagen når det er feberfritt og allmenntilstanden er god. Ved langvarig eller kraftig hoste bør barnet undersøkes av lege for bl.a. kikhoste, astmatisk eller allergisk årsak.

ØREBETENNELSE

Ørebetennelse arter seg vanligvis som plutselige smerter i øret, ofte kombinert med feber, forkjølelse, forbigående nedsatt hørsel og generelt dårlig form. Dersom det går hull på trommehinnen kan det komme væske fra øret. Barnet kan gå i barnehagen når det er feberfritt og allmenntilstanden er god.

ØYEKATARR

Øyekatarr kan skyldes enten bakterier eller virus og det kan være vanskelig å skille mellom de to. Ved bakteriell øyekatarr er de første symptomene følelsen av å ”ha noe i øyet”. Dette etterfølges av svie, ubehagelig kløe og rødhet, oftest med klar tåreflod. Væsking fra øyet går raskt over fra klar tåreflod til gult puss, med sammenklistring av øyelokkene etter søvn. Ved kraftig øyekatarr bør barnet være hjemme inntil pussdannelsen har avtatt, evt. til etter oppstart av behandling. Ved kraftig øyekatarr vil det vanligvis være behov for legekontakt, og barnets allmenntilstand vil også i stor grad styre behovet for å være hjemme fra barnehagen.

INFLUENSALIKNENDE SYMPTOMER

Influensalignende symptomer kan vær feber med frysninger, tørrhoste, muskelverk, hodepine og slapphet. Barnet kan gå i barnehagen når det er feberfritt og allmenntilstanden er god. Ved influensapandemi kan det være aktuelt å holde barnet hjemme lengre.

DIARÉ

Barn med akutte diarétilstander kan vende tilbake til barnehagen 1-2 døgn etter symptomfrihet. Dette gjelder også bleiebarn. Barn som til vanlig har tendens til løs avføring trenger ikke holdes borte fra barnehagen. Foreldrene vurderer og avgjør om barnet har en unormal diarétilstand. Ved tilstander der man mistenker diaré på grunn av matforgiftning (for eksempel etter utenlandsreise) bør barnet undersøkes av lege og det bør sjekkes om andre barn i barnehagen har symptomer.

HODELUS

Hodelus forsvinner ikke av seg selv, de må drepes med lusemidler eller fjernes ved hyppig kjemming. Den som har lus skal behandles med lusemidler. Alle kan få hodelus uansett alder og hårtype. Foreldre bør undersøke barna minst én gang i måneden. Barnet kan fortsette i barnehagen som normalt etter så raskt som mulig ha begynt på lusekur

BARNEMARK

Også kalt småmark, er den vanligste marken i Norge. Det er vanlig at barn får i seg markegg gjennom finger-anus-munn kontakt og via sengeklær i samme husstand. Analkløe, særlig om natten, er vanligvis den eneste plagen. Ved påvist mark bør lege kontaktes og alle i samme husstand bør behandles samtidig. Barnet kan gå i barnehage dagen etter igangsatt behandling.

Fant du det du lette etter?

Kontaktinformasjon

Barnehage
Rådhuset, Kirkegata 15
Postboks 175
1501 Moss
Telefon : 69 248000
Faks : 69 248001