Vi må ta vare på humlene

Klikk for stort bilde Moss kommune ønsker å være en god kommune for humlene, og har laget en egen humleplan. Humlene er svært gode pollinatorer. De er dermed viktige for plantenes utbredelse, særlig på den nordlige halvkule. Humlene bidrar til at vi får gode epler, blåbær, bringebær, tomat, squash og mye mer.

Tips til en god humlehage:

En litt rufsete hage med muligheter for å finne seg et sted å bo i et steingjerde, i et gammelt musebol eller i en gammel fuglekasse og lignende er bra for humlene. La gjerne blomster i plenen få stå, humla er f.eks. glad i kløver og løvetann. Dvs. ikke klipp plenen så ofte, og la villblomstene få stå i veikanten.

Har du blomster i krukke, kan du velge blomster som humlene er glade i, for eksempel krydderurter, løvemunn, blomkarse, roser med fler.

Humlene liker blant annet:
Vår: Selje, løvetann, frukttrær og bærbusker.
Sommer/tidlig høst: Roser, honningurt, peoner, oregano, salvie, timian, blomkarse, lavendel, revebjelle, solsikke med flere.

Se meny "Mer informasjon" til høyre på siden for mer informasjon.

Moss kommunes arbeid for humler 
For å bevare et mangfold av humler, og andre pollinerende insekter, har Moss kommune tatt noen grep. 

  • Blomsterenger og områder med variasjon i blomster er registrert og tas vare på.
  • I byen plantes det mange humlevennlige blomster, som i størst mulig grad skal blomstre gjennom hele sommeren.
  • Barnehagene har sine egne humleblomstkasser på lekeplassen på Kirketorget. Barnehagebarna har vært besøkshjem for blomster, vannet og passet på dem, og deretter tatt turen til byen og plantet dem.
  • Kantslått av veier og stier skal tas etter avblomstring, så sant det ikke hindrer sikt og skaper farlige situasjoner.
  • Minimal bruk av sprøytemidler i hele kommunen. Kokende vann brukes til ugressbekjempelse.

Året rundt med humlene
Humlene har en rund og hårete kropp, og vibrerer mye når de henter nektar fra blomsten. Derfor er den ekstra god pollinator. Når bringebærene og tomatene er store og flotte, har de gjerne hatt besøk av humler. Det er 35 ulike humlearter i Norge, hvorav fire arter er sjeldne.

Om høsten dør nesten alle humlene. Bortsett fra neste års humledronninger som er klekket sent på sommeren. De nye humledronningene legger seg i dvale gjennom den kaldeste årstida. Når sola begynner å varme, sånn i slutten av mars/begynnelsen av april her i byen, våkner de første humledronningene «til live». De finner seg et sted å bo, og henter nektar fra vårblomstene. Humledronninga legger egg og ruger på eggene. Ut av eggene kommer det larver, som blir til små humler – arbeiderne – som kommer ut ca. en måned etter at eggene er lagt.

Humlene i humlesamfunnet jobber mye gjennom sesongen. Arbeiderne er på vingene og henter nektar fra blomster, samtidig som de pollinerer. Det er derfor veldig viktig at det finnes blomster fra mars til oktober. Mot slutten av sommeren produseres nye humledronninger og hannhumler. Hannhumlene skal befrukte neste års humledronninger. Resten av humlesamfunnet dør, og de unge humledronningene går i dvale gjennom vinteren. Så våkner de opp til vårens første varme fra sola, og historien gjentar seg...

Fant du det du lette etter?

Kontaktinformasjon

Kommunalavdeling for plan, miljø og teknisk
Rådhuset, Kirkegata 15
Postboks 175
1501 Moss

Generelle publikumshenvendelser mellom kl 10-14
Telefon : 69 24 80 00
Org.nr.: 974579111
Kontonr.: 1080.29.65600
Åpningstid: 08:00-15:45/kl. 15:00 (sommertid 15.5 - 15.9)