Moss kommune

Maya bekjemper ensomhet blant eldre gjennom Generasjon M

  –De eldre har så lyst til å være med oss! Det har virkelig overrasket meg, forteller 15 år gamle, Maya Noor Asad.

 

Generasjon M  Som én av 24 M-venner besøker hun eldre på Skoggata bo- og servicesenter, Melløsparken sykehjem og Ekholt helse- og omsorgssenter hver lørdag. 

 
 
 
De 24 M-vennene er alle lokale ungdommer med forskjellig bakgrunn og interesser. Likevel har dem én ting til felles; et ønske om en meningsfull deltidsjobb. 
 
Maya er M-venn. Generasjon M Fra sitt hjem på Jeløya bruker Maya elleve minutter på sykkelen for å komme seg til jobb. Arbeidsplassen ligger sentralt i Moss, og jobben hun gjør er helt unik. Maya er M-venn i Generasjon M på Skoggata bo- og servicesenter.- Da jeg kom på jobb for noen uker siden satt det en dame der og ventet. Hun fortalte at hun gledet seg sånn til at vi skulle komme, og når vi kom hadde hun ventet lenge nok, ler Maya.
 
Relasjoner mellom generasjoner
I løpet av de fire timene Maya er på jobb spiller hun brettspill, kort, danser og kaster ball med de eldre. Iblant får hun med seg en gjeng ut for litt frisk luft. Det er likevel én aktivitet som slår alle andre:- Det å snakke og ikke minst å lytte til de eldre. Det er det mest givende med jobben. Eldre mennesker er veldig spennende å snakke med. Det hadde jeg helt ærlig ikke trodd. Det er så mye livserfaring man får høre, sier 15-åringen.

 

 
Gjensidig glede
Maya mener samtalene bærer preg av gjensidighet. Hun får også noen å snakke med og dele av sitt liv med:
– Jeg synes det er så hyggelig når dem husker meg. Hvis jeg har hatt en prøve på skolen så kan de spørre uka etter hvordan det gikk. Det blir en relasjon. Det er ikke bare oss unge som spør og spør, liksom. De eldre lurer også på hva som foregår i våres liv, sier Maya.
 
Ungdom står uten viktig arbeidserfaring
For Maya er jobben i Generasjon M hennes første møte med arbeidslivet. I følge SSB har stadig færre tenåringer i dag erfaring fra arbeidslivet (kilde). Det ideelle selskapet Generasjon M ansetter ungdom som M-venner for å gi dem arbeidserfaring, samtidig som selskapet forebygger inaktivitet og ensomhet blant eldre på sykehjem (les mer her).
 
Et av målene til Generasjon M er også å vise frem helse- og omsorgssektoren som en attraktiv karrierevei for sine unge ansatte. Det er nemlig varslet en krise i helsesektoren. Tall hentet fra en rapport som ble lagt frem tidligere i år sier at Norge vil mangle 28.000 sykepleiere i 2035. Dette er en bekymring Moss kommune deler med Generasjon M. Høsten 2019 inngikk kommunen et innovativt samarbeid med det ideelle selskapet. Samarbeidet er finansiert av SpareBank 1 stiftelsen Østfold Akershus frem til høsten 2020. Skulle tiltaket vise gode sosiale resultater har Moss kommunen forpliktet seg til å videreføre samarbeidet med egne midler.
 
Halvparten av landets eldre er ensomme
Mens ungdom mangler arbeidserfaring på den ene siden, finner man ensomme og inaktive eldre på den andre siden. Dette er en reell samfunnsutfordring som også sykehjemmene i Moss kjenner på. Kristina Aaberg er virksomhetsleder for Melløsparken sykehjem og Ekholt bo- og omsorgssenter. Hun mener M-vennene er et tilskudd og friskt pust inn i sykehjemsavdelingene: –De bidrar til aktiviteter og gode møter for beboerne våre. Dette blir satt pris på både av beboerne og de ansatte, sier Kristina.
 
Maya sier hun har stor glede av jobben som M-venn. Likevel legger hun ikke skjul på at det iblant kjennes tøft når hun møter på eldre som er ensomme, eller preget av sykdom:- Det er trist når eldre sier at de er for syke til å være med på aktiviteter. Men da forteller jeg dem at de heller kan sitte og se på istedenfor å sitte alene på rommet. Og hvis dem ikke ser godt, så forteller vi heller hva som skjer foran dem, sier Maya.
 
På spørsmål om erfaringer hun har gjort seg i den nye jobben, svarer hun at de eldre gir gode råd:
–De er veldig ærlige. Det synes jeg er fint. Og jo, en ting til: det å lytte! Det er jeg blitt bedre på, avslutter Mossejenta.