Bakgrunn
Bakgrunnen for tiltaket er et mål om å etablere en mer stedsegnet skog.
Dagens skog består av et tett og uskjøttet granbestand, med mindre krattskog nærmest selve bygdetunet. Grantrærne er såpass store og gamle at de nå begynner å utgjøre en fare ved trefall mot bygninger og omgivelser. Samtidig er eldre trær er mindre motstandsdyktige mot angrep fra blant annet insekter og tørke. Derfor er det flere trær som er tørre eller allerede har veltet.
Hvordan skal dette skje
Trærne blir hogget med hogstmaskin og samles slik at de kan hentes av tømmerbil før de blir sent til et sagbruk. Greiner og tretopper (hogstavfall) skal også kjøres ut og samles et sted hvor det skal ligge og tørke over sommeren. Deretter vil det utpå høsten hentes av et firma som driver biofyring med flis. Tuntrærne skal ikke hogges, og det tas sikte på å sette igjen friske furutrær i skogholtet.
Veien videre
Når forholdene ligger til rette for det, skal det plantes ut treslag som eik, lønn og alm. Dette vil være positivt for biologisk mangfold som insekter, sopp og fugleliv. I tillegg har denne typen skog stormsterke egenskaper. Gjennom aktiv skjøtsel etter hogst kan vi styre hvilke treslag som skal stå der, og på sikt få et rikere og frodigere bakkevegetasjonsbilde. Dette vil gjøre skogholtet til et lysere og triveligere område å ferdes i enn det er i dag.
Kulturminner
Området er rikt på kulturminner, med blant annet 5 rundhauger og 1 hulvei. Moss kommune har hatt befaring med fylkeskonservatoren på teigen. Fylkeskonservatoren var positiv til tiltaket, da vi nå har mulighet til å holde kulturminne fri for trær, slik at de ikke forringes og dermed bevares på en bedre måte.