Moss kommune

Korona: Disse rådene og reglene gjelder i Moss

Regjeringen har innført flere nasjonale tiltak for å ha kontroll på pandemien. I Moss kommune gjelder nasjonale regler og anbefalinger. I tillegg ble det innført noen lokale anbefalinger for Moss kommune 26. november.

Nye nasjonale regler og anbefalinger

 

Nye nasjonale regler som gjelder fra 1. desember 2021:

 • Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.
 • Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært 2 dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Nye nasjonale anbefalinger som gjelder fra 30. november 2021:

 • Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
 • Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.
 • I tillegg viderefører vi anbefalingen om jevnlig teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten
 • Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

I tillegg skal tempoet for vaksinasjon settes opp. 

De nye tiltakene og anbefalingene kommer i tillegg til tiltakene som regjeringen innførte mandag 29. november for å bremse spredningen av omikronvarianten.

Anbefalinger som gjelder i Moss kommune

 

For personer med smitte i husstanden, gjelder følgende anbefalinger:

 • Unngå deltagelse i sosiale aktiviteter/fritidsaktiviteter hvis du bor sammen med en smittet person. Dette gjelder i syv dager fra den smittede fikk symptomer eller fikk påvist smitte, uavhengig av om man er vaksinert eller har symptomer.
 • Forsøk å ha økt avstand til kolleger på arbeidsplass. Vurder hjemmekontor dersom dette er praktisk mulig.
 • Daglig testing de første fem dagene av husstandsmedlemmets sykdomsperiode, uavhengig av vaksinasjonsstatus. Dette er særlig viktig for personer som har kontakt med personer som er i økt risiko for alvorlig forløp av covid-19, for eksempel helsepersonell som jobber med sårbare pasientgrupper.

I tillegg gjelder også følgende anbefalinger:

 • Alle pasienter som legges inn på Helsehuset hurtigtestes ved innleggelse
 • Helsepersonell som har barn som er syke, og som ikke lar seg teste eller der foreldrene ikke ønsker å teste de, bør teste seg selv
 • Ikke dra på besøk på sykehjem dersom du har luftveissymptomer eller smitte i egen husstand

Fra mandag 29. november innføres også jevnlig testing ved skolene, 5.-10. trinn og ved første klare i de videregående skolene for å i større grad oppdage smitte tidlig. 

Mer informasjon - nasjonale regler og anbefalinger

 

 

 

 

Koronavirus - Klikk for stort bilde