Moss kommune

Videre vaksinering av helsepersonell som har fått 1. dose med AstraZeneca

Det er fortsatt stopp i vaksineringen med AstraZeneca. Alle som har fått 1. dose har allerede time for 2. dose – denne timen opprettholdes på vaksinesenteret. Du vil denne timen tilbys enten Pfizer eller Moderna – dette avhenger av hvilken leveranse vi har på aktuelle dag.

Informasjon fra FHI

Flere andre land, deriblant Tyskland, Frankrike, Danmark og Sverige, har også vurdert det samme og har landet på å anbefale mRNA-vaksine som dose 2. Det pågår studier som ser på det å kombinere to ulike koronavaksiner. Disse studiene er ikke avsluttet, men det er ikke rapportert om risiko ved å kombinere to forskjellige vaksiner.

På et mer generelt vaksinefaglig grunnlag kan følgende sies:

• Virusvektorvaksinene og mRNA-vaksinene som er godkjente i Norge er basert på det samme proteinet fra viruset (spike-proteinet). Etter den første dosen med virusvektorvaksine har kroppen lært seg å kjenne igjen spike-proteinet. Når du senere da får en dose med mRNAvaksine, vil den friske opp og forsterke beskyttelsen du fikk etter første dose.

• Vi vet også at kombinasjonen av gjennomgått covid-19-sykdom og en vaksinedose gir god beskyttelse mot sykdommen. Det tyder på at immunforsvaret reagerer godt selv om man stimulerer det på to forskjellige måter. Det er ikke sett andre typer bivirkninger hos de som har fått infeksjon og deretter vaksine enn hos de som har fått to doser av samme vaksinetype.


Informasjon fra Folkehelseinstituttet vedrørende videre vaksinasjon av personer som har fått første dose AstraZeneca-vaksine (Vaxzevria) - FHI