Byvåpenet

Kommunevåpen for Moss 001 - Klikk for stort bilde Byvåpenet i Moss - en kråke i gull
Byvåpenet fra 1954 er tegnet av Christian Stenersen. «Mossekråker» har lenge vært oppnavnet på Mossinger. Moss fikk bystatus i 1720, men det tok lang tid før byen fikk eget segl. Før byseglet kom på plass var det vanlig at embetsmenn brukte sine private segl.  Byseglet viste blant annet en kirke med skyer over. I 1820-årene ble det laget en ny versjon av dette, med seks duer som fløy rundt tårnet. Ifølge en versjon av historien hadde fuglene varslet om brann i kirketårnet, men denne historien er datert til 1880-årene, lenge etter at seglet med fugler ble tatt i bruk.

På folkemunne begynte man å omtale fuglene som kråker. Da man i 1930-årene begynte å tenke på å lage et byvåpen kom forslaget om en kråke som et symbol. Zoologer har beskrevet kråka som en intelligent fugl med næringsvett.

Det er nasjonale retningslinjer for bruk av kommunevåpen. I utgangspunktet er det kun kommunen som formelt skal kunne bruke våpenet. Alle andre må innhente tillatelse fra kommunens ledelse for eventuell bruk av byvåpenet.

Les mer om Byvåpenet i Moss på nettsidene lokalhistoriewiki og mossbyleksikon.
 

Fant du det du lette etter?