Moss kommune

Moss kommune trenger hjelp til å rydde og registrere parafinvoks fra strendene!

I løpet av de siste dagene har store mengder parafinvoks blitt observert langs kysten i ytre Oslofjord og nedover langs svenskekysten. Vi ser at parafinvoksen løser seg opp i mindre biter og også slås i stykker av fugl. For å få dette fjernet må det derfor handles raskt. Kommunene er i gang med opprydningen, men vi trenger også din hjelp i ryddearbeidet og for å kartlegge omfanget. Den som rydder kan vinne en pengepremie på 10 000!

Klikk for stort bilde   


Når du rydder parafinvoks må du bruke hansker da det kan være annen forurensing på voksen etter å ha blitt transportert i vannet. Aller helst vil vi at parafinvoksen plukkes og legges i egen sekk. Dersom det er utfordrende kan man legge alt marint avfall i den samme sekken.


Har du plukket parafinvoks kan du gjøre følgende for å få det levert:

  • Publikum kan sette poser med ryddet parafinvoks ved siden av  kommunale søppelkasser som står på strender.
  • Sende: HENT til 2229. Skriv i meldingen etter kodeordet hvor avfallet er plassert. Gjerne et sted hvor det er lett å komme til for de som kjører rundt og henter det inn.
  • Publikum kan levere ryddet parafinvoks til Solgård Avfallsplass kostnadsfritt. Det er viktig at avfallet blir veid og registrert som parafinvoks. Meld fra om leverte mengder til inger.marie.bjolseth@moss.kommune.no

Følg med på Moss kommunes hjemmeside og FB for oppdatert informasjon. Se også Oslofjorden Friluftsråds nettside for informasjon om utslippet og registrering.

Det er også mulig å vinne en pengepremie på kr 10 000 dersom du deltar på parafinvoks-jakt!

 

Om parafinvoks

Parafinvoks er parafin i fast form. Parafinvoks brukes til fremstilling av stearinlys og skismøring, til impregnering av lær, tekstiler, papp og papir og til elektrisk isolasjon. Det er fortsatt usikkerhet om hva som er kilden til parafinvoksen som har skylt inn på våre streder.  

 

Lenker:

 

Oslofjorden Friluftsråds nettside om utslipp

 

Kartløsning for registrering av funn

 

Kontaktpersoner i Moss kommune: 

Inger Marie Bjølseth (Natur, klima og bymiljø)

Tlf: 924 93744

Inger.marie.bjolseth@moss.kommune.no