Moss kommune

Hva betyr det å bo "grønnere"?

Her kan du lese om tiltak som gjør boligen din mer miljøvennlig.

Å redusere eget klimafotavtrykk
Å bo lite
Kan du dele på ting?
Oppussing
Energi
Kompost
Humlehage

Å redusere eget klimafotavtrykk ved å bo grønnere er fullt mulig.
Privat forbruk står for litt over 70 % av de menneskeskapte klimagassutslippene globalt. I snitt utgjør ting 13 % av utslippene, mat står for 20 %, bolig 19 % og transport 17 %. Energikilde, isolering og energiforbruk, materialvalg og gjenbruk, behov for oppussing, størrelse på bolig, beliggenhet og plantevalg i hage eller på balkong gjør boligen din mer eller mindre "grønn".


Å bo lite
Det er miljøvennlig å bo på liten plass. Små boliger bruker mindre energi enn store boliger. Fordi man ikke har stor lagringsplass må man være mer kritisk til hva man kjøper. Mange vil helst å bo lite for å kunne leve slik de ønsker fordi de vil bo sentralt og slippe å ha bil, eller fordi de har lyst til å være mindre avhengig av å tjene mye.


Kan du dele på ting?
Trenger alle hver sin gressklipper og snøfreser? Kan du i stedet dele verktøy og redskaper i nabolaget vil du redusere forbruket ditt mye, og derved leve grønnere. Ta kontakt med naboen og se om det er muligheter for å samarbeide bedre. Med færre ting, trenger du heller ikke så stor plass til å lagre alle tingene.


Oppussing
Oppussing og innredning koster ofte mye. Det forbrukes mye nytt og kastes mye gammelt. Det har konsekvenser. Det mest miljøvennlige tiltaket du kan gjøre når du pusser opp, er derfor å gjøre det ordentlig – én gang. Men kanskje enda bedre er å tenke seg om - har jeg virkelig behov for å pusse opp? I stedet for å kjøpe nytt, kan du reparere eller pusse opp de gamle møblene? Hvis du velger å kjøpe nytt, tenk miljøvennlige materialer og miljømerkede produkter.


Energi
Omtrent 80 % av strømforbruket i norske husholdninger går til oppvarming og varmt vann. Det vil si at det er viktig å isolere tak og vegger samt å dusje kortere for å bruke mindre energi til oppvarming av vann. I et nullutslippssamfunn trenger vi fornybar energi til erstatning for fossil energi.

Her ser du totalfordelingen av energiforbruket i en gjennomsnittlig norsk bolig:

64 % - oppvarming
15 % - varmtvann

6 % - belysning
5 % - kjøl/frys

5 % - elektronikk
5 % - annet   
Kilde: SINTEF

Vil du vite mer om ditt energibruk i ditt hus kan du finne informasjon i Energiportalen. I Energiportalen vil du få tips om hvordan du kan redusere energiforbruket ditt.

For å redusere klimagassutslippene i Norge blir det forbudt å fyre med fossil olje fra 2020. Har du en oljefyr eller oljekamin og fyrer med fossil olje, må du altså finne alternativ oppvarming innen 2020. Har du en nedgravd oljetank skal denne fjernes. Hva skal du gjøre når du skal fjerne oljetanken din? Lenke til artikkel om å fjerne oljetanker.

Jordvarme, sol og ved er fornybare energikilder som kan brukes i private hjem gjennom tekniske løsninger som varmepumpe, solceller, solfangere og vedovner. Ønsker du å ta i bruk nye og fornybare energikilder i hjemmet ditt, kan det være at ENOVA har noen støtteordninger du kan dra nytte av. Tilskuddsordninger kan du lese om på ENOVAs hjemmesider. 

Så lenge solcellepanelet fremstår som integrert i takflaten og ikke gir sjenerende reflekser er ikke tiltaket søknadspliktig hos kommunen. Se veileder i Oslo kommune som beskriver ulike forhold rundt solenergianlegg og søknadsplikt.
 

Kompost
Hage- og matavfall gir næringsrik kompost. Dersom du komposterer ditt eget matavfall, blir komposten i tillegg kortreist, og du kan bruke den i egen hage som gjødsel.  


Humlevennlig hage
Du har en god mulighet til å gi humler og andre insekter et godt sted å være i din egen hage. 

 

I disse lenkene kan du lese mer om:

 

Humlevennlig hage

Energiportalen