Moss kommune

Den historiske Albyeika!Moss kommune har tilbakeført et historisk element på Alby; en eik fra "fortiden" som plantes for fremtiden. Eika vil få sin egen "øy" på jordet hvor den får rom til å vokse og prege landskapet på Søndre Jeløy. Her kan du lese historien om eika.

  

Robin Holmvaag       

"På tampen av 2de verdenskrig ønsket den tyske hærmakten å plassere et stort antall soldater på Alby. Brakker skulle bygges, en mengde luftvernskyts monteres og utplasseres på jordene. Biørn Biørnstad var stor motstander av planene og argumenterte imot så godt han kunne. Han så for seg en brutal ødeleggelse av både skog og mark. Ikke minst tap av ansattes arbeidsplasser og boliger. Tyskerne ønsket også innkvarteringsmuligheter på gården.

 

Ute på jordene ble det montert opp et 20 talls kanoner av forskjellige slag samt andre typer forsvarsstillinger omkring i området. En skyttergrav ble anlagt ved Bredebuktodden. Den er synlig den dag og vel det eneste historiske spor etter krigen.

 

Ut på Ekeløkka som jordet het - like i nærheten av bolighuset i Albyfisket, skulle det bygges brakker ved en mangehundreårig eik (Albyeika). Av hensyn til kanonstillingene måtte eika hugges og lunden i Albyfiske fjernes da den også var i veien for kanonene. Biørn Biørnstad som protesterte kraftig fikk forståelse av at tyskerne ville ta alle mulige hensyn da det gjaldt bevaring av eika.

 

Den 27 februar i 1945 ble den ærverdige eika hugget ned for å gi plass til det tyske krigsmaskineriet - trolig til stor sorg for Biørn Biørnstad som hadde slik stor kjærlighet til ansatte, gården og ikke minst naturen..."
 

Historie og bilder fra Bengt Eriksen, Eriksensamlingen. 


Sitter du på historier eller har bilder av den historiske eika? Send det gjerne til post@moss.kommune.no.