Moss kommune

Kompostering av matavfall og hageavfall

 

Kurs i kompostering 

I mai 2022 arrangerte Moss kommune gratis digitalt kompostkurs. Gikk du glipp av kurset direkte kan du se opptak av kurset. I denne videoen lærer du alt du trenger å vite for å komme i gang med kompostering i KompostBjørn. 
 

Kursholder Ragnhild Borchsenius er sivilagronom og rådgiver i Norsk Landbruksrådgivning. Hun har mange års erfaring fra kompostering til privathusholdninger, både som privatperson og som kursholder. Ragnhild sitter som styremedlem i Meldal Miljøanlegg som i flere år har kompostert slam, men som nå bygger opp et komposteringsanlegg for hagejord.

 

Matavfall

Å kompostere matavfall gir næringsrik kompost. Dersom du komposterer ditt eget matavfall, blir komposten i tillegg kortreist, og du kan bruke den i egen hage som gjødsel. Kompost fra matavfall bør blandes med fire deler jord før den brukes i blomsterbed og grønnsakhager.

Men viktigst: Spis opp maten, slik at spiselig mat ikke blir til matavfall!

 

Beholder for varmkompost

Det er ikke vanskelig å kompostere, men det krever litt innsats. Man må samle matavfall i en egen beholder, ha en tett kompostbinge, strø og et røreredskap. Strø kan være flis, bark, eggepapp og/eller tørkepapir evt. annet tørt, organisk materiale som ikke er for finkornet. Sagmugg er for eksempel for finkornet. Så lenge kompostbeholderen er tett og laget for kompostering av matavfall, skal det ikke være fare for skadedyr knyttet til varmkompostering.

Alle beboere i Moss kommune har mulighet til å låne en kompostbinge til kompostering av matavfall, helt gratis. Moss kommune arrangerer årlig gratis kompostkurs i samarbeid med Movar.

Ta kontakt på epost renovasjon@moss.kommune.no for bestilling og informasjon.

Ren jord - Håndbok i hjemmekompostering

 

Bokashikompost

Bokashi er en kjøkkenkompostering som omdanner matavfall til næringsrik jord på noen uker.
Kompostering med bokashi foregår inne, i en lufttett bokashibøtte. I bøtta legger du alt du har av matavfall lagvis med bokashistrø som er hvetekli innsatt med mikroorganismer. Mikroorganismene sørger for en fermentering av matavfallet. Etter ca. to uker skal det fermenterte matavfallet blandes med jord for fullstendig nedbrytning. Da har du en næringsrik kompost som kan brukes i hagen. Bokashibøtta kan stå under kjøkkenbenken og lukter ikke.

Moss kommune har ingen støtteordninger for bokashikompostering.
 

Hageavfall 

Alt slags hageavfall fra hagen kan brytes ned til jord igjen. Jorda gir næring til nytt liv i hagen. Nedbrytningen av kvister, blader, planter og annet hageavfall kan ta lang tid, gjerne et par år eller flere, avhengig av hva du komposterer. Grener tar lang tid, blader brytes raskere ned. Komposten bør være på et skyggefullt sted, og hageavfallet kan legges i en haug eller i en kompostbinge. Det er lurt å vende(spa om) komposten for raskere nedbrytning. Den ferdige komposten gir god næring til hagen. I tillegg til å tilføre næring, gjør den jorda mer tørkesterk, mindre sur og plantene mer motstandsdyktige mot sykdommer. 

Viktig: Hageavfall skal ikke legges i naturen. Hageplanter som spres i naturen er en av de største truslene mot biologisk mangfold. Dersom du ikke har, eller vi ha, hagekompost, kan du levere hageavfallet gratis hos MOVAR på Solgård skog. Du kan lese om hvorfor hageavfall ikke skal kastes i naturen i artikkelen om fremmede arter.

 


Tett kompostbinge til kompostering av matavfall. Cecilie Kildahl