Moss kommune

Humlevennlig hage

Her finner du tips til en god humlehage.

Vi ønsker å øke kunnskapen hos innbyggerne i Moss kommune og gi veiledning om hvordan du kan lage en humlevennlig hage eller balkong. Hvis du ønsker deg en hage med mange humler må du tenke gjennom hvilke planter og blomster du har i hagen. Dessuten må insektene finne et sted å bo. I en litt rufsete hage er det mange gode boliger for insektene våre. Humlene bidrar til at vi får gode epler, blåbær, bringebær, tomat, squash og mye mer. Mer om dette kan du lese i Moss kommune sin humleplan. (PDF, 2 MB)

 
 

Cecilie Kildahl Planter
Har du frukttrær og bærbusker, forskjellige blomster og busker som blomstrer fra slutten av mars til begynnelsen av oktober vil du bidra til et sunt økosystem i din egen hage. La gjerne blomster i plenen få stå, humla er for eksempel glad i kløver og løvetann. Med andre ord ikke klipp plenen så ofte, og la villblomstene få stå i veikanten. Sett gjerne ut en vannskål med litt større steiner i midt på sommeren, slik at humlene har tilgang til vann. Har du blomster i krukke, kan du velge blomster som humlene er glade i, for eksempel krydderurter, løvemunn, blomkarse og roser. Har du balkong kan du hjelpe humlene med mat ved å ha ulike planter som blomstrer gjennom hele sesongen.


Vår: Selje, løvetann, frukttrær og bærbusker.
Sommer og tidlig høst: Roser, honningurt, peoner, oregano, salvie, timian, blomkarse, lavendel, revebjelle, solsikke med flere.

La Humla Suse sin planteliste


Humlebo
En litt rufsete hage med muligheter for å finne seg et sted å bo i et steingjerde, i et gammelt musebol, i en gammel fuglekasse, vedstabler og gamle trær, skråninger som er litt ville og insektshotell er gode steder å bo for insektene våre.


Kompost og gjødsel i hagen
Hvis du ønsker å kompostere matavfall kan du låne en varmkompostbinge av kommunen. Der kan du kompostere matavfall og mat du ikke kan spise og få god kompostjord som du kan bruke som gjødsel i hagen din. Men husk: Det er viktigere å redusere matsvinnet enn å produsere mye kompost!