Om prosjektet
Prosjektets oppstart
Miljømål
Spørsmål og svar om prosjektet
Rapporter
Stortinget bestemte på begynnelsen av 2000-tallet at Norges kyst skulle beskyttes og bevares, og at forurensning skulle ryddes opp i. Dette er forankret i to Stortingsmeldinger; St.M nr. 12 (2001-2002) og St.M. nr. 12 (2001-2002).
Mossesundet kom ikke på prioriteringslisten over de 17 lokasjonene hvor det skulle bevilges penger til opprydding. Moss kommune sendte i 2008 likevel inn en søknad til Miljødirektoratet (den gang Klif) om midler til å kartlegge sjøbunnen i Mossesundet. Penger ble bevilget og kartleggingen ble gjennomført.
Prosjektet frem til 2015 var et samarbeid mellom Moss kommune, Fylkesmannen i Østfold og Vannområdet Morsa. Av ulike grunner, blant annet mangel på økonomiske midler, stoppet prosjektet opp. De foretatte undersøkelsene av sjøbunnen viser at den er svært forurenset grunnet industriell og annen aktivitet over lang tid, og at det er et behov for å rydde opp forurensningen. Det er påvist høye konsentrasjoner av tungmetaller, polyaromatiske hydrokarboner (PAH) og tributyltinn (TBT).
Kommunen har nå fått midler fra Miljødirektoratet og har dermed gjenopptatt prosjektet. Kommunen er prosjekteier og prosjektleder. Prosjektet er i en tidlig fase og det skal utføres flere undersøkelser og kartlegginger av sjøbunnen. Deretter skal tiltakene detaljprosjekteres før det så skal søkes om tillatelse og midler til gjennomføring.
Mer info om forurenset sjøbunn og prosjekter om opprydding av forurenset sjøbunn finnes her: Forurenset sjøbunn (miljodirektoratet.no)
Miljømål for Mossesundet ble vedtatt av bystyret i Moss 09.11.2015. Det overordnede miljømålet for Mossesundet er:
”Mossesundet skal være i god økologisk tilstand og ha en vannkvalitet som tilfredsstiller alle som bruker sundet”.
EUs vannrammedirektiv (vannforskriften), regional plan for vannforvaltning og helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden er også styrende for oppryddingen av miljøgifter i sjøbunnen i Mossesundet.
Bunnfauna, fisk og annet liv i sundet vil etter oppryddingen av sjøbunnen få et giftfritt miljø. Selve oppryddingen og en overgangsperiode etterpå vil være negativt for dyrelivet, men erfaringer fra andre tilsvarende prosjekter viser at livet på sjøbunnen reetablerer seg ganske raskt.
Det er ikke farlig å bade i sundet. Selv om flere miljøgifter lekker ut, binder de fleste seg til partikler og blir stort sett liggende på sjøbunnen.
Undersøkelser av fisk og skjell gjort i 2010 viste at innholdet av miljøgifter lå under grensen for kostholdsråd. Mattilsynet konkluderte derfor med at det var trygt å spise fisk og blåskjell fra sundet.
I år skal en tiltaksplan for oppryddingen bli utarbeidet. Denne vil belyse hvilke områder det bør gjøres tiltak i, som består i enten å fjerne og/eller å dekke til sjøbunnen. Fjerning vil være mest aktuelt i grunne områder og områder utsatt for erosjon, mens tildekking vil aktuelt i dypere områder. Det er omfattende og krevende arbeid og økonomisk ressurskrevende å fjerne all forurenset sjøbunn, derfor er tildekking et optimalt tiltak i mange områder. De forurensede massene som fjernes legges på et godkjent deponi.
Rapporter som er utarbeidet på oppdrag av Moss kommune er listet opp nedenfor. Det foreligger flere fagrapporter om tilstanden til sediment og økologiske faktorer, utarbeidet på oppdrag av andre oppdragsgivere.