Vet du hvorfor det smeller?

Sprengskjøting, høyspent, nøkkeland - Klikk for stort bildeNår den nye høyspenten settes opp, så smeller det i tide og utide.

Det høres ut som en blanding av nyttårsaften og skikkelige tordensmell, og mange lurer fælt på hvorfor og hvor lenge det skal holde på.

Svaret på det siste er at det kommer til å smelle en god stund. Mer om det litt lenger ned. Men først: Hvorfor det smeller:

Vel, det har i mange år vært et ønske om og et behov for å flytte høyspenten som går fra fra Nøkkeland til Nesparken.  Prosjektet strekker seg tilbake til 2007 fordi Nøkkeland ungdomsskole skulle bygges og den planlagte svømmehallen var prosjektert under høyspenten. Vi har ingen svømmehall der i dag nettopp på grunn av høyspenten.

Langstrakt prosjekt

Siden man begynte å jobbe fysisk med dette for to år siden har det blitt støpt fundamenter og satt opp 45 master langs den nye traseen. Mastene har blitt heist opp ved hjelp av kran, og noen steder har man brukt helikopter.

Nå jobbes det med å få heist opp selve linene hvor strømmen skal gå. Dette gjøres på natta fordi man stenger både E6-en og innfarten.

Men linene er både tjukke og tunge; Gjennomsnittlig lengde mellom hver mast er cirka 200 meter og de veier 267 kilo per kilometer. De skal tåle alt av vær og vind, og da må man sørge for at de sitter godt fast.

Og det er her smellene kommer fra! For det er ikke barebare å lodde sammen så tjukke kabler. Det finnes nok ikke den loddebolt i verden som kunne klart det!

Festes med et smell

Æ villa brukt sprængstoff, som skytebas Roar sa i NRK-programmet «Ikke gjør dette hjemme» Så da er løsningen rett og slett dynamitt. Det er ikke helt Dynamitt-Harry, men en metode som heter «sprengskjøting»: Man setter to kabler sammen, legger en muffe med dynamitt rundt, trekker seg godt unna, og holder for ørene før skytebasen trykker på knappen.

Det sprenges tre ganger per mast, og derfor vil man i tiden fremover kunne høre mange smell fra morgen til kveld. Sprengningen kommer til å foregå kontinuerlig fra klokken åtte på morgenen til klokka sju på kvelden.

Smellene er såpass kraftige at mange nok kommer til å reagere på det. Der det allerede har smelt, så har både både politiet og kommunen får telefoner med spørsmål, fordi ikke alle har fått med seg hvorfor det smeller.

Kommer til å høres over hele kommunen

Nå som man sakte, men sikkert nærmer seg Nesparken så kommer nok smellene til å høres over store deler av byen, og kanskje hele kommunen.

På kartet nedenfor kan du se hvor det vil smelle i de forskjellige ukene frem mot sommeren. Det blir pause i sommerferien, før man igjen setter i gang til høsten.

Etter ferien vil det meste av sprenginga foregå fra Mosseporten senter, bak sykehuset og mot Nesparken, men også noe på Kambo.

NB! Allerede 12. og 13. mai kommer det til å være høy sprengaktivitet ved Mosseporten.

Etter at hele linjen er ferdig bygget og strømsatt vil arbeidet med å rive den gamle høyspenten starte. Arbeidene sikter på å være ferdig i løpet av 2023, dersom alt går som planlagt.

(Fakta om prosjektet under kartet)

Fakta om prosjektet

Det er Moss Kommune som har bestilt jobben, og det er vårt eget eiendomsselskap, MKEiendom, som er byggherre. Det er strømselskapet Elvia som eier anlegget, og det er en totalenteprise som Nettpartner har ansvaret for. Det er Rejlers Engineering AS v/ Sjur Sannerud som har byggeledelsen, og i MKEiendom er det Marcela Lie som er prosjektleder. Hele prosjektet skal være ferdig i 2023.