Lurer du på hva som skjer rundt skipsvraket Nordvard?

Det er stadig aktivitet ved vraket Nordvard som ligger på bunnen av Mossesundet. Det er mange faktorer som undersøkes, og vi følger med på statusen på vraket.

Kystverket har denne uken vært ute med blant annet undervannsdroner. Det er viktig å få samlet informasjon til bruk i videre arbeid, om muligheter for å samle opp olje som lekker og hvordan man best mulig kan hente opp oljen fra vraket.

Denne uken har man blant annet byttet de absorberende innerlensene. Kommunen skal gå over ytterlenser og bytte elementer ved behov. Det er i tillegg ettersyn på lensene og markeringslysene flere ganger i uka.

Nå som det går mot kaldere tider er man også i gang med å planlegge for vinterlenser og eventuell is-problematikk. Dette arbeidet vil fortsette i større og mindre grad frem mot nyttår.

Bakgrunn

Nordvard ble senket under krigen etter alliert bombetokt. Vraket ble tømt for 485 tonn olje i 2007/2008, men det har sporadisk lekket olje fra vraket etter det, noe som eskalerte sommeren 2022.

Kystverket og Moss kommune holder nå på med tiltak på vraket for å begrense videre utslipp av olje, og jobber nå sammen for å begrense og bekjempe den akutte forurensningen fra vraket.