La oss snakke litt om korona igjen

Føler du at «alle» har korona igjen nå? Det er nok ikke helt slik.

Plutselig var korona-pandemien tilbake på nyhetsplass, og man hører om flere og flere som hadde fått Covid19. Er det virkelig sånn? Hva gjør man om man blir smittet? Og skal man i karantene? Skal vi begynne med munnbind igjen? Vi tok kontakt med kommuneoverlege Kristian Krogshus og dette er hva han svarer på våre spørsmål:

Kommuneoverlege Kristian Krogshus forklarer hva vi vet om korona-situasjonen akkurat nå. Lotte Olsen Jessa/Moss kommune

Hva slags regler og anbefalinger gjelder nå?

• Det er ikke regler for karantene eller isolasjon.
  • Du trenger ikke teste deg for korona, selv om du har symptomer. Det er fordi det ikke lenger er viktig å vite om det er korona du har eller for eksempel influensa - håndteringen blir den samme.
  • Hvis du likevel tester deg: Du trenger ikke registrere positiv selvtest.
  • Du trenger ikke ta PCR-test. Behøver du dette for dokumentasjon i koronasertifikatet, må du betale for det selv.
  • Du bør holde deg hjemme om du er syk med luftveissymptomer. Hvor lenge? Til du føler deg frisk.
  • Du bør unngå kontakt med personer i risikogrupper, dersom du har luftveissymptomer. Dersom du likevel velger å besøke noen i risikogrupper, bør du bruke munnbind.

Er det mye korona nå? Har vi noen oversikt lenger?

- FHI skriver at smittespredningen øker nå. Det gjør også antall nye sykehusinnleggelser og dødsfall på grunn av covid-19. Dette er sannsynlig starten på en ny korona-bølge i Norge. Det er usikkert hvor stor denne bølgen vil bli, men trolig vil den ikke gi en større belastning på sykehusene enn sommerbølgen i 2022 ga, sier kommuneoverlege Krogshus.

Krogshus forklarer at de følger med på antall korona-pasienter som legges inn ved Sykehuset Østfold fra uke til uke. Annen oversikt over koronapandemien lokalt i Moss har man ikke.

Blir man alvorlig syk av koronavariantene som er nå?

- Det er ikke lenger den opprinnelige omikronvarianten BA.5 som dominerer i Norge, nå det andre varianter som forventes å gi smitteøkning, men som ikke forventes å gi mer alvorlig sykdom i seg selv, forklarer han.

Er det noen grupper som nå bør passe litt ekstra på nå?

Ja, følgende råd gjelder for alle som er i en risikogruppe:

• Sørg for å ha nødvendige medisiner tilgjengelig.
  • Fortsett med fast medisinering, og gjør kun endringer i samråd med egen lege.
  • Møt opp til avtalte helsekontroller og undersøkelser.
  • Bli vaksinert med oppfriskningsdose.

Er vi ferdige med munnbind og håndsprit?

- God hygiene er viktig for alle, slik at vi unngår sykdom. Når det gjelder munnbind:

• Personer med forkjølelse-/luftveissymptomer anbefales bruk av munnbind når de besøker eller pleier personer i risikogrupper.
  • Risikogrupper og uvaksinerte anbefales å bruke munnbind ute blant folk i perioder med mye smitte hvis det er vanskelig å holde avstand til andre. MEN! Vi er ikke i en slik smittesituasjon nå!

Dose fire for alle?

Kommunene tilbyr nå oppfriskningsdose (fjerde dose) til sykehjemsbeboere, alle som er 65 år eller eldre samt risikogrupper i alderen 18-64 år.

Fredag 18. november ble bestemte regjeringen at personer mellom 18 og 64 år uten underliggende sykdommer skal få tilbud om en ny oppfriskningsdose koronavaksine

Mer informasjon:

Ukerapport fra FHI, covid-19, uke 43 og 44