KLAR, FERDIG... : Marte Engum, vernepleier og kognitiv terapeut, Kenneth Larssen, helse- og treningsfysiolog, Jeroen ter Haar, kognitiv terapeut og fysioterapeut, Espen Storm Løvmyr, Kognitiv terapeut.
Lotte Olsen Jessa/Moss kommune
I et møterom på gamle Rygge rådhus på Bredsand sitter en gjeng som nærmest bobler over av det de nå skal fortelle. Rundt bordet sitter representanter for Frisklivssentralen og Rask Psykisk Helsehjelp. Nå har de kommet sammen om sitt nye «hjertebarn».
– Vi har lenge snakka om å finne et felles behandlingstilbud. Og på en fagdag tidligere i år fant vi det vi har lett etter, forteller Espen Storm Løvmyr. Han er kognitiv terapeut og har en master i psykologi.
Og det de snakker om er «HIT» - høyintensiv intervalltrening. På fagkonferansen fikk de se forskning som viser hvordan effektiv trening påvirker både psykisk og fysisk helse. Med det som bakteppe fikk de inspirasjon til å selv sette i gang det som nå blir et pilotprosjekt med høyintensitetstrening til personer med mild til moderat angst og depresjon.
– Vi satte i gang med å utarbeide ett opplegg og i løpet av sommeren har kurset tatt form og er klart til oppstart 10. september. Dette er veldig spennende og vi gleder oss skikkelig til å komme i gang, og ikke minst se resultatene dette kan gi, forteller helse- og treningsfysiolog Kenneth Larssen.
«Medisin» uten bivirkninger
Målgruppen er personer med mild til moderat angst og depresjon og kurset vil gå ut på å gjennomføre høyintensiv trening i motbakke - to ganger i uka i ti uker. Intervallene er på fire ganger fire minutter.
– Dette er en rask og meget effektiv trening for å oppnå bedre fysisk form, som også har effekt på den psykiske helsen, forklarer Jeroen ter Haar som er både kognitiv terapeut og fysioterapeut.
Forskninga som dette bygger på er solid, og utført ved St. Olavs Hospital og NTNU - og det viser seg at det funker
– Dette er behandling uten medikamenter og dermed helt uten bivirkninger, eller i alle fall de negative bivirkningene, sier Marte Engum, vernepleier og kognitiv terapeut. Hun ramser opp de positive effektene dette kan ha:
- Bedre søvn
- Færre helseplager
- Mer stabil appetitt
- Bedre kondis
- Bedre blodtrykk og hvilepuls
- Økt produksjon av dopamin, oksytocin og serotonin og endorfin
At Moss kommune er en av de aller første som begynner med «HIT» som medisin synes de alle er ekstra stas, og de har allerede fått både anerkjennelse og heiarop fra fagmiljøet innenfor mental helse.
– Også er det jo ikke sånn at «HIT» er noen ny treningsmetode, men at vi nå bruker det som medisin i denne målgruppa, det er helt nytt, oppklarer Kenneth Larssen.
Ikke for de supertrente
Dette er ikke ment som en gratis PT-tjeneste, selv om tilbudet er jo er gratis. Dette er trening for dem som har en angst- eller depresjons-diagnose. Og du trenger absolutt ikke være godt trent fra før – tvert imot: Det stilles ingen krav til fysisk form og aktiviteten tilpasses hver enkelt.
Det første kurset har plass til tolv personer, og det er kun fem ledige plasser i skrivende stund. Tilbudet skal være helt lavterskel.
– Du trenger ikke henvisning, du kan ringe eller sende en epost med navn og nummer, og så tar vi kontakt tilbake, forklarer Marte Engum.
Treningen starter opp allerede 10. september. Da er det trening to ganger i uka:
- Tirsdag klokken 10.00
- Fredag klokken 08.30
Hvis du vil være med kan du sende en epost til raskpsykiskhelsehjelp@moss.kommune.no